Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Borelj: Svijet je prošle godine postao gore mjesto za ljudska prava

Borelj je u svom blogu napisao da je ove godine, 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, svijet drugačije mjesto zbog većih geopolitičkih podjela, novih tehnologija koje se koriste za masovni nadzor i represiju i efekta klimatskih promjena koje pokreću sukobe

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je juče da je 2022. godine „svijet postao gore mjesto“ zbog kršenja ljudskih prava, sukoba i kriza u Ukrajini, Iranu, Etiopiji, Avganistanu, Mjanmaru, Kini i drugim mjestima.

Borelj je u svom blogu napisao da je ove godine, 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, svijet drugačije mjesto zbog većih geopolitičkih podjela, novih tehnologija koje se koriste za masovni nadzor i represiju i efekta klimatskih promjena koje pokreću sukobe.

“Moramo da zapamtimo da ljudska prava i demokratija nisu vrijednosti koje definišu Evropu već vrijednosti koje definišu čovječanstvo. Takođe treba da zapamtimo da odbrana i promocija ljudskih prava i demokratije počinje kod kuće”, napisao je on.

Borelj je napisao da su ljudska prava u osnovi odnosa EU sa ostatkom svijeta i da su ključni prioritet spoljne politike EU koja će agendom za ovu godinu uspostaviti novu Globalnu opservatoriju za borbu protiv nekažnjivosti sa budžetom od oko 20 miliona eura.

“Uspostavljamo opservatoriju sa ciljem da prikupimo informacije o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i drugim teškim kršenjima ljudskih prava. Nudimo finansijsku podršku za zaštitu branitelja ljudskih prava od 30 miliona eura za naredne tri godine”, naveo je on u blogu.

Borelj je ocijenio da EU mora više da radi u borbi protiv nekažnjivosti i obezbjeđivanju odgovornosti kroz podršku Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i rad na ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

“Druge konkretne oblasti uključuju potrebu da se osigura da se digitalna transformacija i tehnologije nadzora ne koriste za ograničavanje ljudskih prava, da se nastavi rad sa državama koje su najviše pogođene klimatskim promjenama i rad sa partnerima o pravu na razvoj i o borbi protiv rasne diskriminacije”, napisao je Borelj.

IzvorDanas

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve