Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Borelj: Sijeva posjeta Moskvi smanjila rizik od nuklearnog rata

Si je posjetio Rusiju od 20. do 22. marta i sastao se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Lideri su, između ostalog, razgovarali o situaciji u Ukrajini, uključujući nedavnu mirovnu inicijativu Kine

Nedavna posjeta kineskog predsjednika Sija Đinpinga Moskvi odigrala je važnu ulogu u osiguravanju globalne bezbjednosti, jer je smanjila rizik od eskalacije ukrajinskog sukoba u nuklearni rat, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Si je posjetio Rusiju od 20. do 22. marta i sastao se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Lideri su, između ostalog, razgovarali o situaciji u Ukrajini, uključujući nedavnu mirovnu inicijativu Kine.

“Jedna važna stvar je da ova posjeta smanjuje rizik od nuklearnog rata i kineske vlasti su to veoma, veoma jasno stavile do znanja”, rekao je Borelj novinarima u Briselu, a prenosi “Fajnenšel tajms”.

Borelj je dodao da kineski mirovni plan o Ukrajini nije dovoljan za rješavanje sukoba između Moskve i Kijeva, iako je priznao da ta inicijativa nije u potpunosti proruska.

Kina je u februaru objavila dokument od 12 tačaka pod nazivom “Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize”, u kojem se ističe poštovanje suvereniteta svih zemalja, prekid neprijateljstava i nastavak mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva.

Putin je rekao da bi neke od odredbi plana mogle da budu osnova za mirovno rješenje “ako Zapad i Kijev budu spremni za to”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve