Šef diplomatije EU Žosep Borel ocijenio je da se evropski politički model, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava, nalazi pred izazovima.

Borel

On je dodao da je “bitka narativa” posebno vidljiva na Zapadnom Balkanu.

“Moramo da održimo našu namjeru da Zapadni Balkan uvedemo u EU”, poručio je Borel u obraćanju njemačkim ambasadorima tokom video-konfrencije.

On je ocijenio da se u svijetu dešavaju mnoge “dramatične promjene”, pri čemu SAD sve više gube primat, a Azija postaje sve više ekonomski, bezbjednosno i tehnički zastupljenija.

“Kovid 19 je prva velika kriza u posljednjim decenijama gdje SAD ne predvode globalni odgovor. Gdje god da pogledamo, vidimo jačanje rivaliteta, posebno između SAD i Kine”, naveo je Borel.

Borel je ocijenio da EU treba da prati sopstvene interese i ne bude instrumentalizovana bilo od Vašingtona ili Pekinga.

“Potreban nam je bolji strateški pristup upravljanju ranjivim i zavisnim djelovima. Svijet rizikuje da postane manje slobodan, manje uspješan, manje ravnopravan, a više izdijeljen i zato ćete vi diplomate imati puno posla”, poručio je Borel ambasadorima Njemačke u svijetu.

Njemačka od 1. jula preuzima predsjedavanje Savjetu EU od Hrvatske.

Ranije je bilo najavljeno da će Zapadni Balkan i proširenje biti jedan od prioriteta njemačke agende do kraja 2020. godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve