Šef evropske diplomatije Žozep Borel odbacio je predlog Bijele kuće da se Rusija pozove na ovogodišnji samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), čiji su domaćin SAD.

Borel (Foto: Frederick FLORIN / AFP)

“G7 ne može da postane G8… dok Rusija ne promijeni svoj kurs. To trenutno nije slučaj”, rekao je Borel novinarima u Briselu, dodajući da je “saradnja partnera koji slično razmišljaju važnija nego ikad”.

Predsjednik SAD Donald Tramp je 30. maja rekao da će odložiti samit G7 za jesen i da će pozvati i Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

G7 je postala “veoma zastarjela”, rekao je Tramp i ocijenio da bi trebalo da se transformiše u “G10 ili G11 protiv G1”, reformisan klub ujedinjen protiv Kine.

“Promjena formata G7 nije isključivo pravo predsjedavajućeg”, rekao je Borel, prenosi briselski portal Euraktiv.

Članice G7 su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Japan i Kanada. Rusija je bila dio G8 od 1997. godine, ali je suspendovana 2014. godine poslije pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim. EU nije član G7, ali predsjednici Savjeta i Komisije prisustvuju samitima kao gosti.

Velika Britanija i Kanada su već izrazile protivljenje ideji ponovnog uključivanja Rusije u tu Grupu.

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona izjavio je da je uobičajeno da zemlja koja predsjedava G7 pozove druge lidere da učestvuju na samitu kao gosti.

“Međutim, Rusija je suspendovana iz G7 poslije aneksije Krima i tek treba da vidimo dokaze promjene ponašanja koji bi opravdali njeno ponovno uključenje”, rekao je portparol.

Borel je krajem maja na zajedničkoj sjednici EU i UN rekao da su “ilegalna ruska aneksija Krima i neispunjavanje obaveza iz Minskih sporazuma u velikoj mjeri poremetili odnose EU i Rusije”.

“Podrška nacionalnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu će ostati ključni elementi odnosa EU i istočnih partnera”, rekao je Borel.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve