Američki milijarder i filantrop Majkl Blumberg izjavio je da će uložiti 500 miliona dolara kako bi pomogao zemlji da smanji zavisnost od fosilnog goriva u borbi protiv globalnog zagrijevanja.

Foto: Manuel Balce Ceneta/Associated Press

Novac će biti upotrebljen za zatvaranje oko 250 termelektrana na ugalj širom SAD do 2030. godine kako bi se „obustavila žurba za gradnjom novih centrala na gas“, naveo je Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka od 2002. do 2013. godine.

Milijarder od 77 godina opisao je svoj plan koji će danas zvanično predstaviti kao „najveću koordinisanu kampanju u borbi protiv globalnog zagrijevanja u SAD“.

Taj plan ima za cilj upotrebu obnovljivih izvora energije, tako što će pružiti podršku lokalnim inicijativama i podstaći političke kandidate da klima bude njihov prioritet.

„Nalazimo se u trci sa globalnim zagrijevanjem, a za sada praktično ne postoji nada da će savezne vlasti u SAD nešto učiniti u rješavanju tog pitanja naredne dvije godine“, rekao je Blumberg aludirajući na američkog predsjednika Donalda Trampa koji je skeptičan prema klimatskim promjenama.

„Majka priroda ne čeka našu političku agendu, a ni mi to ne smijemo sebi da dozvolimo“, rekao je Blumberg koji je 2011. već pokrenuo sličan projekat vrijedan 500 miliona dolara prema kojem je do danas zatvoreno 289 centrala na ugalj u SAD.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments