Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Blinken u Kairu, razgovori o prekidu vatre u Gazi

Šef američke diplomatije najavio je višemilionsku pomoć za obnovu Gaze, dodavši kako će se SAD 'osigurati' da od toga koristi nema Hamas, grupa sa kojom Vašington nema kontakte i koju tretira kao 'terorističku organizaciju'

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u Egipat, drugog dana regionalne turneje koja za cilj ima osnažiti prošlosedmični prekid vatre između Izraela i Hamasa, palestinske grupacije koja upravlja opkoljenim Pojasom Gaze.

Jedanaest dana izraelskih zračnih udara i granatiranja, a koji su počeli 10. maja, ubili su najmanje 248 Palestinaca, među kojima je 66 djece, te ranili blizu 2.000 osoba u ovoj priobalnoj enklavi. Najmanje 12 osoba u Izraelu, od čega dvoje djece, poginulo je u raketnim udarima Hamasa i drugih oružanih grupa tokom istog perioda.

Blinkenova posjeta Kairu u srijedu dolazi dan nakon što je imao odvojene susrete sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predsjednikom Palestinaca Mahmoudom Abasom. Šef američke diplomatije najavio je višemilionsku pomoć za obnovu Gaze, dodavši kako će se SAD „osigurati“ da od toga koristi nema Hamas, grupa sa kojom Vašington nema kontakte i koju tretira kao „terorističku organizaciju“.

Pomoć za obnovu Gaze
U Kairu bi se Blinken trebao sastati sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem prije nego ode u Jordan na razgovor sa kraljem Abdulahom II.

Egipatski posrednici su predvodili pregovore između Izraela i Hamasa.

Američki predsjednik Džo Bajden, tokom telefonskog razgovora sa el-Sisijem u ponedjeljak, zahvalio se Egiptu za „uspješnu diplomatiju“ i koordinaciju sa Vašingtonom kako bi se postigao prekid vatre.

Nakon susreta sa Netanjahuom i Abbasom u utorak, Blinken je pozvao sve strane „da grade na prekidu vatre i pokušaju voditi stvari istinski pozitivnim pravcem“.

Naveo je kako će Bajdenova administracija „obavijestiti Kongres o našim namjerama da pružimo dodatnu pomoć za razvoj i ekonomiju Gaze i Palestinaca 2021. od 75 miliona dolara“. Takođe je najavio slanje 5,5 miliona dolara „hitne pomoći za nesreću“ Gazi, kao i 32 miliona dolara za agenciju UN-a za palestinske izbjeglice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve