Petak, 31 Marta, 2023
Rubrika:

Blinken: Sankcije zbog koruptivnih aktivnosti na Zapadnom Balkanu

Američka kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je u ponedjeljak, 11. aprila na listu sankcija sedam osoba za djela korupcije sa zapadnog Balkana, a troje od njih su i na listi Ministarstva spoljnih poslova, te im je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države

Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je da su Stejt department i Ministarstvo finansija SAD preduzeli akciju da sankcionišu aktere na Zapadnom Balkanu za destabilizujuće i koruptivne aktivnosti.

„SAD i partneri, poput Velike Britanije, smatraju odgovornim one koji ugrožavaju stabilnost, napredak i evropske integracije regije“, napisao je Blinken na Tviteru, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Američka kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je u ponedjeljak, 11. aprila na listu sankcija sedam osoba za djela korupcije sa zapadnog Balkana, a troje od njih su i na listi Ministarstva spoljnih poslova, te im je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Na listi Ministarstva finansija za sankcije koje podrazumijevaju blokiranje sve imovine i prava na imovinu koja se nalazi u SAD ili ih posjeduje ili kontroliše državljanin SAD-a nalaze se:

Iz Bosne i Hercegovine (BiH), bivši potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Asim Sarajlić i bivša glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Iz Sjeverne Makedonije na listi su bivši premijer Sjeverne Makedonije Nikola Gruevski i bivši šef makedonske Uprave za bezbjednost i kontraobavještavanje (UBK) Sašo Mijalkov.

Svetozar Marović nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i posljednji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore jedini je iz Crne Gore na objavljenom spisku američkog Ministarstva finansija.

Na listi su i dvije osobe iz Albanije, bivši poslanik iz Elbasana Aqif Rakipi (Rakipi) i vlasnik medija Ylli Ndroqi, čiju je imovinu zaplijenila Vlada Albanije 2020. i 2021. godine zbog prethodnih kriminalnih radnji.

Kao rezultat novih mjera, svim navedenim pojedincima će biti blokirano poslovanje s pojedincima i firmama iz SAD-a, a sva postojeća sredstva koja se nalaze u SAD-u ili su u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a, moraju biti blokirana i prijavljena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve