Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Bjeloruski opozicioni aktivisti osuđeni na kazne od dvije i po do 25 godina zatvora

Lukašenko je brutalno ugušio proteste poslije predsjedničkih izbora 2020. kada je on, po zvaničnim podacima, osvojio šesti uzastopni predsjednički mandat, dok su mnogi smatrali da su izbori namješteni

Dvanaest bjeloruskih opozicionih aktivista osuđeno je na kazne od 2,5 do 25 godina zatvora, na suđenju zbog “terorizma”, kako je nazvan veliki protestni pokret iz 2020. godine, javila je organizacija za odbranu ljudskih prava “Vesna” (Proljeće).

Nikolaj Autukovič, vođa grupe prema optužnici, osuđen je na 25 godina zatvora na kraju procesa koji je počeo u maju.

Još 11 aktivista u Belorusiji osuđeno je na zatvorske kazne od dvije i po do 20 godina.

Autukovič je bio otpužen za čin „terorizma“ i pripremu čina „terorizma“ u organizovanoj grupi, veleizdaju i zaveru za preuzimanje vlasti, navela je organizacija Vesna. Autukovič je 59-godišnji bivši oficir i veteran sovjetskog rata u Avganistanu. On je pomogao opoziciji da prikupi sredstva za napore da se suprotstavi predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku, koji čvrstom rukom vlada više od 28 godina.

Lukašenko je brutalno ugušio proteste poslije predsjedničkih izbora 2020. kada je on, po zvaničnim podacima, osvojio šesti uzastopni predsjednički mandat, dok su mnogi smatrali da su izbori namješteni.

Vođa organizacije „Vesna“, Ales Beljacki, koji je u zatvoru u Bjelorusiji, jedan je od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve