Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Bjelorusija postigla sporazum s Rusijom o ograničenom snabdijevanju naftom

Državna bjeloruska naftna kompanija Belneftekim saopštila je danas da su rafinerije u Bjelorusiji počele da dobijaju prve isporuke nafte, dovoljne da se obezbijedi „neprestan rad rafinerija u zemlji u januaru 2020. godine“

Bjelorusija je postigla sporazum sa Rusijom o ograničenom snabdijevanju naftom pošto je Moskva ove nedjelje prestala da isporučuje Minsku taj energent, dok su pregovori dvije susjedne zemlje o dubljoj ekonomskoj integraciji u zastoju.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin (Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Državna bjeloruska naftna kompanija Belneftekim saopštila je danas da su rafinerije u Bjelorusiji počele da dobijaju prve isporuke nafte, dovoljne da se obezbijedi „neprestan rad rafinerija u zemlji u januaru 2020. godine“.

Ruska kompanija Transnjeft, koja upravlja ruskim naftovodima u Bjelorusiji potvrdila je ranije danas da će toj zemlji prebaciti 133.000 tona nafte.

U saopštenju Belneftekima navodi se da će nafta biti isporučena po sniženoj cijeni, dok se pregovori o nastavku redovnog uvoza nastavljaju.

Rusija je prestala da snabdeva Belorusiju naftom poslije 31. decembra, pošto dvije zemlje nisu uspjele da se dogovore oko cena nafte za 2020. godinu, usred zastoja pregovora o produbljivanju međusobnih ekonomskih veza.

Suspenzija isporuke nije uticala na transport ruske nafte u Evropu niti na dostavu prirodnog gasa, ali je imala posljedice po Belorusiju koja više od 80 odsto energetskih potreba zadovoljava iz Rusije.

Kremlj je nedavno povećao pritisak na Bjelorusiju, dizanjem cijena energenata i smanjenjem novčane pomoći Minsku. Ruski zvaničnici navode da Minsk treba da prihvati bližu ekonomsku integraciju ako želi i dalje da dobija ruske energente po povlašćenim cijenama.

Predsjednici Rusije i Bjelorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, u decembru su održali dvije runde pregovora, ali nijesu postigli dogovor o bližim vezama ni o cijenama nafte i gasa.

Dok Putin navodi da Rusija nije spremna da daje energente po povlašćenim cijenama bez dublje ekonomske integracije s Bjelorusijom, Lukašenko insistira da neće prihvatiti integraciju dok ne budu riješena pitanja oko snabdijevanja naftom i gasom.

IzvorDanas

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve