Četvrtak, 1 Juna, 2023
Rubrika:

Bivši predsjednik Gruzije u zatvoru mučen, ima neuroloških problema

Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili pati od teških neuroloških poremećaja koji su posljedica torture i raznog zlostavljanja u zatvoru, saopštio je nezavisni savjet ljekara.

Sakašvili, uhapšen 1. oktobra po povratku u Gruziju iz osmogodišnjeg izgnanstva u Ukrajini, štrajkovao je gladju 50 dana u znak protesta zbog hapšenja, na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja. Sakašvili, kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je sudjenje politički motivisano.

Bivši predsjednik, na čelu Gruzije od 2004. do 2013. godine, ponovo je počeo da jede pošto je 20. novembra prebačen u vojnu bolnicu jer su zabrinuti ljekari naveli da mu je život bio u opasnosti.

Savjet ljekara saopštio je da Sakšvili (53) ima niz neuroloških patologija koje su „rezultat torture, maltretiranja, neadekvatnog liječenja i produženog štrajka gladju“.

Jedan od ljekara tog tima, rekao je da bi Sakašvilijevo stanje, „koje je rezultat psihičke torture koju je pretrpio u zatvoru, moglo da dovede do invaliditeta ako ne dobije odgovarajuće liječenje“.

Sakašvili je krajem novembra na sudu rekao da trpi psihološku torturu, kao što su prijetnje i uskraćivanja sna.

Ljekari navode da je tokom štrajka gladju izgubio 20 kilograma.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su gruzijske vlasti da koriste razne krivične prijave za kažnjavanje političkih neistomišljenika i medija koji ih kritikuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve