Nedjelja, 4 Juna, 2023
Rubrika:

Bivši predsednik Gruzije počeo štrajk glađu u zatvoru

U Gruziji je kasnije u odsustvu osuđen na šest godina zatvora za zloupotrebu položaja, a uhapšen je u oktobru 2021. kada se vratio u zemlju u nadi da će doprinijeti boljem rezultatu opozicije na lokalnim izborima

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u bolnici, objavio je da počinje štrajk glađu, zato što mu je odbijeno da prisustvuje ročištu za njegov zahtjev za oslobađanjem iz zdravstvenih razloga.

„Mihail Sakašvili je počeo štrajk glađu, traži da mu se dozvoli da prisustvuje saslušanju putem video veze iz bolnice, gdje se liječi uz čuvare već više mjeseci“, rekao je za Frans pres njegov advokat Dito Sadzaglišvili.

Prošle nedjelje, pravni tim bivšeg gruzijskog lidera objavio je medicinski izvještaj u kome se navodi da je Sakašvili otrovan teškim metalima u zatvoru u Gruziji i da mu prijeti smrt ako se ispravno ne liječi.

Sakašvili (54), koji je takođe vođa opozicije u zemlji, prebačen je u bolnicu krajem prošle godine, poslije pedesetodnevnog štrajka glađu u koji je stupio iz protesta zbog zatvaranja, a koje smatra politički motivisanim.

U izvještaju koji su objavili njegovi advokati, američki toksikolog Dejvid Smit rekao je da testovi pokazuju prisustvo teških metala u Sakašvilijevom organizmu i da su simptomi koje on ima rezultat trovanja teškim metalima.

Prema autorima tog izvještaja, datiranog 28. novembra, Sakašvili je podvrgnut medicinskom tretmanu koji je za njega štetan bez odgovarajućeg nadzora.

Advokati bivšeg predsjednika tražili su od suda da ga oslobodi iz zdravstvenih razloga, ali sudsko ročište na kome treba da se razmatra taj zahtjev danas je odloženo, pošto vlasti nisu uspjele da organizuju video vezu sa bolnicom.

Sakašvili, predvodnik protesta kojima je sa vlasti 2003. zbačen Eduard Ševerdnadze i predsjednik Gruzije od 2004. do 2007. i od 2008. do 2013. godine, otišao je u Ukrajinu po okončanju drugog predsjedničkog mandata.

U Gruziji je kasnije u odsustvu osuđen na šest godina zatvora za zloupotrebu položaja, a uhapšen je u oktobru 2021. kada se vratio u zemlju u nadi da će doprinijeti boljem rezultatu opozicije na lokalnim izborima.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve