Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Bivši kralj Grčke Konstantin biće sahranjen bez državnih počasti

Osvajač zlatne olimpijske medalje u jedrenju, Konstantin je bio veoma popularan kada je stupio na tron 1964. godine sa 23 godine, ali je veliki dio te podrške nestao s njegovim aktivnim učešćem u političkim mahinacijama koje su srušile izabranu vladu premijera Georgiosa Papandreua Starijeg, sklonog socijaldemokratskoj modernizaciji, i Grčku 1967. uvele u sedmogodišnju vojnu diktaturu

Bivši kralj Grčke Konstantin koji je preminuo u 82. godini, biće sahranjen kao svaki drugi građanin, bez državnih počasti, u Tatoju, bivšoj ljetnjoj rezidenciji grčke kraljevske porodice na obodu Atine, gdje su sahranjeni njegovi preci, saopštila je Vlada.

Konstantin Drugi, kontroverzna ličnost u novijoj grčkoj istoriji, dugo je bolovao, a umro je sinoć u bolnici u Atini.

Monarhija u Grčkoj je ukinuta na referendumu 1974. godine, a Konstantin je decenije proveo u izgnanstvu prije no što se vratio u Grčku u svojim poznim godinama.

Odluku o njegovoj sahrani saopštila je kancelarija premijera Kirijakosa Micotakisa koji je predsjedavao jutrošnjim ministarskim sastankom o tome.

Datum i mjesto sahrane biće određeni u dogovoru s porodicom bivšeg kralja, saopštio je kabinet premijera.

Vladu će na sahrani predstavljati ministar kulture, a zvanice iz inostranstva koji će prisustvovati sahrani, imaće uobičajeni protokolarni tretman, navodi se u saopštenju.

Vrlo malo ljudi u Grčkoj ima bilo kakvu nostalgiju za bivšom kraljevskom porodicom, ali će Konstantinova sahrana vjerovatno privući druge evropske kraljevske porodice, od kojih su mnoge s njim u srodstvu.

Njegova starija sestra je Sofija, supruga bivšeg španskog kralja Huana Karlosa Prvog, dok mu je ujak bio princ Filip, rođen u Grčkoj, pokojni vojvoda od Edinburga i suprug pokojne kraljice Elizabete Druge. Konstantin je bio jedan od kumova Vilijama, princa od Velsa, nasljednika britanskog prestola.

Porodica koja je vladala Grčkom od 1863. osim 12-godišnjeg republikanskog prekida 1922-1935, potiče od princa Kristijana, kasnije Kristijana Devetog od Danske, iz ogranka danskog ogranka porodice Šlezvig-Holštajn-Zonderburg-Gliksburg.

Osvajač zlatne olimpijske medalje u jedrenju, Konstantin je bio veoma popularan kada je stupio na tron 1964. godine sa 23 godine, ali je veliki dio te podrške nestao s njegovim aktivnim učešćem u političkim mahinacijama koje su srušile izabranu vladu premijera Georgiosa Papandreua Starijeg, sklonog socijaldemokratskoj modernizaciji, i Grčku 1967. uvele u sedmogodišnju vojnu diktaturu. Konstantin se tada sukobio s pukovničkom huntom i pokušao da obnovi demokratiju, ali je poražen morao u egzil, uglavnom u Londonu gdje se zbližio sa tadašnjim britanskim princom, a sada kraljem, Čarlsom Trećim.

Poslije okončanja diktature 1974, Konstantin je želio da se vrati, ali mu to nije dopustila nova demokratska vlada koja je ubrzom referendumom ukinula monarhiju. U Grčku se vratio tek 2010, ali mu je petnaestak godina ranije Vlada oduzela državljanstvo i ostatke imovine koja je priipadala kraljevskoj porodici. Poslije suđenja u Evropskom sudu za ljudska prava dobio je 12 miliona eura odštete iako je tražio pola milijarde.

Iza Konstantina su ostalu njegova supruga An-Mari koja je bivša princeza Danske i najmlađa sestra kraljice Margrete Druge, petoro djece, i devetoro unučadi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve