Portparol Bijele kuće Stefani Grišam negirala je navode da je predsjednik Donald Tramp dao direktivu bivšem kongresmenu Dejni Rohrabakeru da osnivaču “Vikiliksa” Džulijanu Asanžu ponudi pomilovanje ukoliko kaže da Rusija nije imala ulogu u objavljivanju elektronske pošte Nacionalnog komiteta Demokratske partije prije izbora održanih 2016 godine.

Džulijan Asanž (Foto: Simon Dawson/Reuters)

“Predsjednik jedva da zna išta o Rohrabakeru sem da je bivši kongresmen. On nikad nije razgovarao sa njim o toj ili bilo kojoj drugoj temi. U pitanju je čista izmišljotina i laž. To je vjerovatno još jedna prevara i laž Demokratske partije”, naglasila je ona.

Asanžov pravni tim ranije je naveo da će u dokazima koji će biti iznijeti naredne nedjelje pred sudom u Londonu biti navedeno da je Tramp prije dvije godine ponudio osnivaču “Vikiliksa” pomilovanje ili neki način izlaska iz problematične situacije.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald je na ročištu u Londonu objavio da će član tima Asanžove odbrane Dženifer Robinson objaviti Trampovu ponudu na početku procesa naredne sedmice. Prema njegovim riječima, Robinsonova će opisati na koji način je senator Dejna Rohrabaker posjetio Asanža u Ambasadi Ekvadora, gdje mu je ponudio dogovor 2017. godine.

Poznato je da je tadašnji senator Rohrabaker posetio Asanža, ali je smatrano da je to bila njegova odluka, a ne prema nalogu predsjednika Trampa.

Asanž je proveo sedam godina u Ambasadi Ekvadora, odakle su ga prošle godine izveli pripadnici britanske policije. SAD ga traže kako bi se suočio sa 18 tačaka optužnice, uključujući udruživanje radi hakerskih upada u državne računare i kršenje Zakona o špijunaži. Ukoliko bude proglašen krivim, suočava se sa višedecenijskom zatvorskom kaznom.

Pred sudom u Londonu početkom naredne nedjelje započeće procesi kako bi bila doneta odluka o njegovom izručenju SAD.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve