Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos predstavio je model nove lunarne letjelice koja bi trebala opremu i ljude odvesti na Mjesec do 2024. godine.

Blue Origin

Letjelica bez posade Plavi Mjesec (Blue Moon) nosiće naučne instrumente, satelite i vozila za nepristupačan teren, prenosi Tanjug.

Riječ je o novom raketnom motoru nazvanom BE-7, potiska 4.535 kilograma.

“Vrijeme je za povratak na Mjesec, ovoga puta da bi se ostalo”, rekao je Bezos, koji je ciljeve njegove istraživačke kompanije Blue Origin predstavio u Vašingtonu potencijalnim klijentima i službenicima američke svemirske agencije – NASA.

Vizija je život i rad u svemiru

Cilj je da Blue Moon sleti na južni pol Mjeseca, gdje su u kraterima pronađeni komadi leda.

Voda iz tog leda mogla bi se iskoristiti da se proizvede vodonik, koji bi onda mogao podignuti svemirski brod za daljnje misije širom Sunčevog sustava.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa u martu je najavila da joj je namjera povratak američkih astronauta na Mjesec do kraja 2024. godine.

Prema riječima Bezosa, Blue Origin će biti u mogućnosti ispuniti rok Trampove administracije, ali “samo zato” što je kompanija počela kreiranje lunarne letjelice 2016. godine.

On želi, kako je istaknuo, poboljšati pristup Mjesecu jer ima širu viziju budućnosti u kojoj će ljudi moći živjeti i raditi u svemiru, a što danas nije moguće.

Komentari

avatar