Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Belgijski kralj Filip imenovao flamanskog nacionalistu da vodi pregovore oko formiranja vlade

Formiranje belgijske savezne vlade je izuzetno teško, ocjenjuje Politiko. Zemlja drži svjetski rekord po najdužem periodu bez vlade od kada joj je, između 2010. i 2011. godine, bio potreban 541 dan da formira vladu

Belgijski kralj Filip postavio je danas predsednika flamanske nacionalističke partije Nova flamanska alijansa (N-VA) Barta De Vevera za koordinatora razgovora oko formiranja nove belgijske vlade.

Kralj Filip je rekao da će De Vever razgovarati sa svim političkim partijama i prikupiti informacije o potencijalnim koalicionim partnerima, piše Politiko.

N-VA je pobijedila krajnje desničarsku stranku Flamanski interes na parlamentarnim, regionalnim i evropskim izborima u nejdelju i zadržala svoje mjesto kao najveća politička stranka u Belgiji.

U južnom belgijskom regionu Valonija, na izborima je pobijedio desni centar, liberalni Reformistički pokret (MR).

Svjetski rekord po periodu bez vlade

Formiranje belgijske savezne vlade je izuzetno teško, ocjenjuje Politiko. Zemlja drži svjetski rekord po najdužem periodu bez vlade od kada joj je, između 2010. i 2011. godine, bio potreban 541 dan da formira vladu.

Stranke će morati da formiraju regionalne vladajuće koalicije, kao i saveznu koaliciju. Pregovori se odvijaju paralelno i rizikuju da poremete jedni druge ako se strane sukobe u procesu.

Formiranje vlade bi ovog puta moglo da ide znatno brže, ističe Politiko, a predsjednik MR Žorž-Luj Buše rekao je u ponedjeljak da bi to moglo da se uradi u roku od “nekoliko nedelja”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve