Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Beč od iduće nedjelje stanovnicima dijeli besplatne kućne testove na kovid

Grad želi da podijeli kućne testove i zato da bi, nakon uskršnjih praznika, svojim stanovnicima omogućio pristup radnjama koje će za ulazak tražiti negativan rezultat testiranja

Beč će od iduće nedjelje stotinama hiljada svojih stanovnika besplatno dijeliti kućne testove da bi ustanovili da li su zaraženi koronavirusom, objavila je u petak gradska vlada.

Nedjeljno će stanovnicima Beča, grada s 1,9 milion ljudi, na raspolaganju biti oko 1,2 miliona testova a dnevno će se u glavnom austrijskom gradu obaviti analiza oko 200.000 uzoraka.

Testovi se mogu podići u oko 150 gradskih apoteka. Građani će tu moći i da ih predaju na analizu, a isto će moći da učine i u stotinama gradskih supermarketa.

Svrha ovog projekta je „uspostaviti svojevrsnu zaštitu stanovništva“ dok se ne zagarantuje dovoljna količina vakcina.

Grad želi da podijeli kućne testove i zato da bi, nakon uskršnjih praznika, svojim stanovnicima omogućio pristup radnjama koje će za ulazak tražiti negativan rezultat testiranja.

U Beču i ostalim istočnim regijama Austrije gradske su vlasti od četvrtka do najmanje utorka nakon Uskrsa uveli zatvaranje kako bi sprečili da se odjeljenja za intenzivnu njegu prepune pacijentima oboljelim od kovida-19.

Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika Beča u petak je iznosila 311, što je znatno više od austrijskog prosjeka od 250.

Antigenski testovi koji će se obavljati u posebnim centrima i u apotekama i dalje će biti besplatni kao i ranije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve