Oko hiljadu ljudi učestvuje u demonstracijama pored sjedišta federalnog kancelara u Beču poslije skandala s video-snimkom Hajnc Kristijan Štrahea.

Foto: Herbert Neubauer/dpa

“U ovom trenutku oko hiljadu ljudi, a to nije konačan broj, nastavljaju da prolaze”, naveo je predstavnik gradske policije.

Prolaznici izražavaju radost zbog Štraheove ostavke, ali i s nestrpljenjem čekaju izjavu kancelara povodom skandala. Demonstranti očekuju da će Sebastijan Kurc izvesti zaključke, okončati koaliciju s Austrijskom partijom slobode i objaviti nove izbore.

Štrahe je objavio da napušta i dužnost predsjednika Austrijske partije slobode, koja je sada u vladajućoj koaliciji. Ranije su listovi „Špigl” i „Zidojče cajtung” saopštili, pozivajući se na video-snimak koji su dobili, da je Štrahe 2017. godine s navodnom Ruskinjom Aljonom Makarovom razmatrao mogućnost da ona kupi austrijski list „Kronen cajtung” i da to iskoristi za promociju na parlamentarnim izborima.

Foto: Michael Gruber/Associated Press

Listovi su naveli da je na sastanku bilo riječi i o drugim poslovima, preko kojih bi Makarova navodno mogla da dobije pristup državnim ugovorima u zamjenu za pomoć Austrijskoj partiji slobode. Vrhovno tužilaštvo Beča saopštilo je da će provjeriti taj video-snimak.

List „Velt” je saopštio da je razgovor čiji su odlomci dospjeli u medije trajao punih šest sati, a da se ispostavlja da je takozvana „Ruskinja” samo mamac, odnosno da je sastanak koji je snimljen bio samo „zamka”. Istog je mišljenja i sam „Špigl” koji precizira da je vila u kojoj se razgovaralo o milionskim poslovima bila opremljena s nekoliko video-kamera. Ostaje nejasno ko je i s kakvim ciljem napravio zamku za budućeg vicekancelara.

https://twitter.com/corinna_orbesz/status/1129724721401073669

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments