Vlada pokrajine Bavarske namjerava da testira sve građane na korona virus, bez obzira na to da li imaju simptome, a pod lupom su pogoni za preradu mesa, prenosi DW i ukazuje da ne misle svi da takvo masovno testiranje ima smisla.

Foto: Ilustracija

Ministarska zdravlja Melani Huml najavila je “ofanzivu testiranjem”, a testove bi trebalo da obavljaju izabrani ljekari opšte prakse.

U fokusu će ipak biti najugroženiji – štićenici domova za stare i nemoćne ili pacijenti koji leže u bolnicama, zatim ljudi koji rade na osjetljivim i frekventnim mjestima poput nastavnika i vaspitačica.

Detaljni plan testiranja bi trebalo da bude izrađen narednih dana. Sve troškove će snositi pokrajina, ako zdravstvena osiguranja ne pokrivaju troškove testiranja.

U Bavarskoj namjeravaju da nastave masovno testiranje zaposlenih u klanicama i pogonima za preradu mesa, nakon što je u klanici “Tenisa” na zapadu zemlje izbilo najveće žarište korone u Evropi.

“Želimo da ispitamo da li veliko fizičko opterećenje ili rad na nepovoljnim temperaturama predstavljaju dodatne faktore rizika za zarazu”, rekla je Huml.

Ovih dana se često čuje da hladnoća pogoduje širenju virusa, a temperature su niske u pogonima gdje se radi sa sirovim mesom.

Posljednjih nedjelja je testirano 6.407 zaposlenih u 51 klanici u Bavarskoj i pronađeno je 110 osoba pozitivnih na koronu. Od tog broja čak 100 otpada na jednu klanicu u okrugu Štraubing-Bogen, gdje se tokom maja javilo žarište.

Nisu svi oduševljeni namjerom Bavarske da testira svih trinaest miliona građana.

“Ako sam svježe zaražena, test to još neće pokazati”, rekla je Karin Mag, političarka Hrišćansko-demokratske unije (CDU), sestrinske stranke Hrišćansko-socijalne unije (CSU) koja vlada Bavarskom.

Ona je ocijenila da ima više smisla da se i dalje testira ciljano.

Međutim, negativan nalaz testa neophodan je ljudima iz posebno ugroženih okruga ako žele na odmor negdje u domovini – bez nalaza, hoteli u većini pokrajina ne smiju da ih prime, navodi DW.

Trenutno su oštre mjere protiv epidemije vraćene u zapadnim okruzima Gitersloh i Varendorf, gdje živi više od 600.000 ljudi. Tamo se nalazi klanica “Tenis” u kojoj je zaraženo više od 1.500 ljudi.

Nakon što se povela debata o tome u kakvim uslovima žive i rade mahom došljaci sa Balkana, zaposleni u njemačkoj industriji mesa, pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje je sjedište “Tenisa”, obavezala je mesne fabrikante da najmanje dvaput sedmično testiraju zaposlene o svom trošku. To važi od početka jula za sve pogone koji imaju više od 100 zaposlenih.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve