U ekskluzivnom intervjuu za rusku TV RT, sirijski predsjednik Bašar el Asad rekao je da je strah evropskih naroda da će im Turska poslati izbjeglice licemjeran.

Bašar el Asad

On je optužio EU da nastavlja da sponzoriše terorizam u Siriji.

Sirijski lider tvrdi da bi najveća briga Evropske unije trebalo da budu “stotine hiljada džihadista sa kojima je u savezu”, a ne izbjeglice iz Sirije koje turski predsjednik Redžep Tajip Edogan prijeti da će pustiti.

“Kako se možete bojati tih nekoliko miliona, koji su većinom umjereni i među kojima je malo terorista, dok direktno podržavate na desetine, možda i stotine hiljada terorista u Siriji i ne bojite se da će se oni vratiti u vaše zemlje?”, upitao je Asad.

Asad je u intervjuu za RT naveo da bi među onima koji su pobjegli iz ratom rastrzane Sirije moglo biti ekstremista, ali da većina izbjeglica ne predstavljaju prijetnju za razliku od ojačanih džihadista koji mogu okrenuti protiv svojih pokrovitelja.

Odnos EU i Turske, Asad je ocijenio kao odnos ljubav-mržnja. Napomenuo je da iako EU “mrzi“ turskog lidera, evropske zemlje ne mogu ništa osim da poslušaju šta ima da kaže.

Zapravo, odnos između Erdogana i EU je kompleksan: mrze ga, ali ga žele, rekao je Asad.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve