Sekretar za pravosuđe SAD William Barr u pismu članovima Kongresa saopštio je da istraga specijalnog istražitelja Roberta Muellera nije našla dokaze da su članovi predsjedničke kampanje Donalda Trampa tokom 2016. “kovali zaveru ili tajno sarađivali s ruskom vladom u njenim nastojanjima da se meša u izbore” u Americi.

 

Visoki ruski zvaničnik Konstantin Kosačev tim je povodom izjavio da bi Moskva bila srećna da popravi veze s Vašingtonom, prenosi Rojters.

“U svakom slučaju, postoji prilika da se mnogo toga resetuje u našim odnosima ali je još uvijek pitanje da li će Tramp rizikovati. Mi smo, naravno, spremni”, kazao je Kosačev.

U pismu Ministarstva pravde SAD se navodi da dokazi koje je prikupio Mueller “nijesu dovoljni da ustanovi” da je Tramp “ometao sprovođenje pravde”.

Međutim, Barr je rekao da se u samom izvještaju predsjednik ne oslobađa odgovornosti za eventualnu opstrukciju pravde: “Iako se u izvještaju ne zaključuje da je predsjednik počinio krivično djelo, on se takođe ne oslobađa odgovornosti”, preneo je Barr Muellerove zaključke.

Mueller je rekao da će prepustiti sekretaru za pravosuđe da odluči da li je počinjeno krivično djelo.

Predsjednik Tramp pozdravio je zaključke koje je predstavio William Barr.

“Nije bilo dosluha, nije bilo opstrukcije. Kompletno i potpuno oslobađanje od odgovornosti”, napisao je Tramp na Twitteru.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Jerrold Nadler, rekao je da će sekretar za pravosuđe biti pozvan da svjedoči u Kongresu u “svijetlu veoma zabrinjavajućih nedosljednosti i procesa donošenja odluka u Sekretarijatu za pravosuđe poslije izvještaja specijalnog tužioca koji nije oslobodio odgovornosti predsjednika”.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi i demokratski lider u Senatu Chuck Schumer saopštili su da bi Muellerov izvještaj trebalo objaviti u cjelosti.

“Činjenica da izveštaj specijalnog tužioca Muellera ne oslobađa predsjednika odgovornosti od ozbiljne optužbe ometanja sprovođenja pravde pokazuje da hitno treba objaviti puni izvještaj”, saopštili su Pelosi i Schumer.

Robert Mueller
Robert Mueller

Mueller je ispitivao navode o uplitanju Rusije tokom predizborne kampanje 2016., uključujući, kako Barr opisuje, “tvrdnje da su se članovi Trampove predsjedničke kampanje i drugi povezani s njom, tajno sarađivali sa ruskom vladom u njenim nastojanjima da se miješa u američke izbore”.

Mueller je takođe istraživao da li su Tramp ili njegovi saradnici nezakonito pokušali da ometaju pravdu tako što su spriječili istragu o tome.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments