Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Bajden: SAD nikada neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje

U telefonskom razgovoru o pregovorima o nuklearnom sporazumu, Bajden i premijer Izraela Jair Lapid su istakli zajedničku odlučnost da zaustave Iran u razvoju nuklearnog oružja

Predsjednik SAD Džozef Bajden obećao je Izraelu da neće nikada dozvoliti da se Iran naoruža nuklearnim oružjem, u vrijeme kada Teheran traži jače garancije Vašingtona za oživljavanje nuklearnog sporazuma sa velikim silama.

U telefonskom razgovoru o pregovorima o nuklearnom sporazumu, Bajden i premijer Izraela Jair Lapid su istakli zajedničku odlučnost da zaustave Iran u razvoju nuklearnog oružja.

Lapid i Bajden su takođe razgovarali o prijetnjama koje predstavlja Iran, navela je Bijela kuća u saopštenju, prenijele su agencije.

Izrael se protivi povratku na sporazum iz 2015. godine, kojim su uvedena ograničenja na iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija SAD, EU i UN.

Izraelski zvaničnici su pozdravili povlačanje tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trampa 2018. iz sporazuma i nametanje oštrih sankcija, što je navelo Teheran da prekrši ograničenja predviđena dokumentom.

Bajden je obećao oživljavanje sporazuma uz osiguranje bezbjednosti Izraela, najvećeg regionalnog neprijatelja Irana.

U martu se činilo da je oživljavanje nuklearnog sporazuma blizu, ali su indirektni pregovori Teherana i Vašingtona prekinuti zbog neslaganja o nekoliko pitanja, uključujući insistiranje Irana da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) prestane da istražuje tragove uranijuma na tri neprijavljene lokacije.

Bajden i Lapid su u julu potpisali zajedničku obavezu da neće dozvoliti Iranu nuklearno naoružavanje, što je znak jedinstva saveznika dugo podijeljenih u odnosu na diplomatiju prema Teheranu. Lapid je prošle nedjelje rekao da sporazum neće obavezivati Izrael ako bude obnovljen.

Poslije 16 mjeseci indirektnih pregovora, šef diplomatije EU Žozep Borel rekao je 8. avgusta da je EU dala konačnu ponudu za prevazilaženje zastoja i oživljavanje sporazuma.

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amirabdolahian rekao je da Teheran pažljivo razmatra odgovor Vašingtona na tekst koji je dat Teheranu prošle nedjelje i da su mu potrebne jače garancije, te da bi IAEA trebalo da odustane od „politički motivisanih istraga“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
MarkoizNK
18.09.2022-11:20 11:20

Senilac Bajden ne da je uništio ekonomiju SAD nego i svijeta. Zatvorio je naftne linije i izvore tako da nema drugog izbora nego da se moli Iranu i popušta njihovim zahtjevima.

Gospodo
18.09.2022-12:10 12:10

Zašto ne objaviste moj komentar o senilnom Bajdenu? Daj ljudi pa on i njegovi uništavaju SAD pa i ostali dio svijeta.