Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Bajden porodici ubijenog Flojda: Da vas barem mogu zagrliti

Predsjednik je u razgovoru sa porodicom takođe kazao, da iako presuda njima ništa ne može popraviti, ''barem postignuta neka pravda''

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je porodicu Džordža Flojda samo nekoliko minuta nakon što je porota bivšeg policajca proglasila krivim za ubistvo Afroamerikanca prilikom brutalnog hapšenja 2020., kazavši: “Da sam barem ondje da vas zagrlim.”

“Jako nam je laknulo”, rekao je Bajden porodici i njihovom advokatu Benu Crumpu, koji je trominutni razgovor objavio na Twitter-u. Predsjednik je u razgovoru sa porodicom takođe kazao, da iako presuda njima ništa ne može popraviti, “barem postignuta neka pravda”.

Bajden, koji je i sam proživio porodične tragedije, zna kako pokazati saosjećanje i odluka da izrazi žaljenje i oda počast žrtvama koronavirusa, čiji je broj u SAD-u premašio 568.000, pomogla mu je da se prikaže u drugačijem svjetlu od Donalda Trumpa.

Američki crnci vole Bajdena

Bajden uživa veliko poštovanje kod Afroamerikanaca. U trenutku kada je njegova kampanja prošle godine u jednom trenutku pala u ponor, moćni crni političar, kongresman Jim Clyburn, izvukao ga je sa dna i usmjerio na put pobjede.

Ulazeći u Bijelu kuću Bajden je sa sobom poveo Kamalu Harris, prvu ženu na položaju potpredsjednice i još ka tome miješane rase.

Rano juče, dok je porota još vijećala na suđenju policajcu, Bajden je izazvao kontroverzu izjavom novinarima u Bijeloj kući da su dokazi u tom slučaju nepobitni.

“Molim se da presuda bude pravična”, rekao je Bajden i odmah bio suočen sa optužbama da vrši pritisak na sud ili da bi nesvjesno mogao izazvati poništenje suđenja. Ostali su ocijenili da se radi o tipičnom Bajdenu, majstoru za gafove.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve