Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Bajden: Odluka Haškog suda je opravdana, Putin je počinio ratne zločine

''Mislim da je to opravdano. Poblem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas. Ali mislim da je poslao snažnu poruku'', rekao je Bajden novinarima

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je juče da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio ratne zločine i da je opravdana odluka Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da izda nalog za njegovo hapšenje.

ICC je ranije u petak izdao nalog za hapšenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusiju. SAD ne priznaje taj međunarodni sud.

”Mislim da je to opravdano. Poblem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas. Ali mislim da je poslao snažnu poruku”, rekao je Bajden novinarima.

SAD je nezavisno od ICC-ja utvrdio da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i smatra da počinitelji moraju odgovarati, rekao je u saopštenju portparol State Departmenta.

Potez ICC-a obvezuje 123 države članice da uhapse Putina ako se nađe na njihovu teritoriju i prebace ga na suđenje u Hag. ICC je izdao nalog za hapšenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske sekretarke za prava djece, pod istim optužbama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve