Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Bajden na Molitvenom doručku apelovao na ljudskost i saradnju

Nacionalni molitveni doručak je godišnji skup koji se održava već sedam decenija i prisustvuju mu članovi Kongresa, uz brojne zvanice iz inostranstva. Organizovala ga je Fondacija za nacionalni molitveni doručak, na čijem čelu je bivši senator Mark Prajor

Američki predsjednik Džo Bajden iskoristio je Nacionalni molitveni doručak u četvrtak da pozove Amerikance – posebno republikance i demokrate u Kongresu – da ponovo počnu da tretiraju jedni druge kao ljude i da sarađuju radi dobrobiti zemlje.

“Mislim da vidimo jedni druge kao neprijatelje, ne kao prijatelje,” rekao je predsjednik SAD u obraćanju prisutnima, među kojima su bili i bivša predsjedavajuća Predstavničkog doma iz Demokratske stranke Nensi Pelosi, bivša republikanska kandidatkinja za guvernera Arizone, Keri Lejk i aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma iz Republikanske stranke Kevin Mekarti, pored kojeg je Bajden sjedio.

“Moja molitva za ovaj molitveni doručak je da počnemo da viđamo jedni druge, svađamo se, ali uprkos tome idemo na ručak zajedno”, rekao je Bajden u američkom Kapitolu.

“Iako postoje velike razlike među nama u poslednje dvije godine, dokazali smo da možemo zajedno da uradimo velike stvari za našu zemlju, možemo se držati za ruke i obaviti stvari. Možemo da iskupimo dušu Amerike “, istakao je Bajden.

Nacionalni molitveni doručak je godišnji skup koji se održava već sedam decenija i prisustvuju mu članovi Kongresa, uz brojne zvanice iz inostranstva. Organizovala ga je Fondacija za nacionalni molitveni doručak, na čijem čelu je bivši senator Mark Prajor.

Prvi predsjednik koji je prisustvovao Molitvenom doručku bio je Dvajt Ajzenhauer 1953. godine.

Bajden, koji redovno poziva zakonodavce da tretiraju jedni druge uz dužno poštovanje, iskoristio je svoj prijateljski odnos sa novim predsjedavajućim Predstavničkog doma Kongresa Mekartijem kao primjer, samo dan nakon što su se sastali u vezi sa podizanjem gornje granice američkog duga.

“To ćemo Kevin i ja da uradimo. To nije šala. Imali smo dobar sastanak juče”, rekao je Bajden. “Mislim da moramo to da uradimo svi.”

Predsjednik je napomenuo da je Amerika propatila tokom nekoliko teških godina, ukazujući da su pandemija kovida, oružano nasilje i velike oluje teško pogodili zemlju ali je istakao da je Amerika otporna.

“Koliko god da su teška vremena, ako pogledamo izbliza, vidimo snagu i odlučnost koje su odavno definisale Ameriku”, zaklučio je Bajden.

Molitvenom doručku prisustvuju zvaničnici i političari iz Srbije i iz Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve