Utorak, 19 Januara, 2021
Rubrika:

Bajden je šansa da se sruše dritanovci bez kojih nema pro-četničke vlasti

Bajrović kaže da se sredinom ili krajem iduće godine može desiti pritisak da se ti procesi zaustave ili makar uspore

Nažalost, novoizabrani predsjednik SAD-a Džo Bajden dolazi prekasno da bi spasio Crnu Goru od dritanizacije, nakon koje će vaša država ići ka postepenoj reintegraciji sa Srbijom.

Bajden je šansa da se sruše dritanovci bez kojih nema pro-četničke vlasti

Na toj platformi su saveznici Dritana Abazovića dobili glasove, kaže u razgovoru za CdM Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse sa sjedištem u Vašingtonu. On smatra da će prva promjena u Crnoj Gori biti ta da će Bošnjaci i Albanci izgubiti 90 odsto uticaja u institucijama, ali i da je Bajdenova osjetljivost na takve stvari šansa da se sruše dritanovci, jer bez njih nema pro-četničke vlasti.

Ipak, Bajrović kaže da se sredinom ili krajem iduće godine može desiti pritisak da se ti procesi zaustave ili makar uspore.

Dodaje on da crnogorski patrioti moraju biti spremni da se političkom rovovskom borbom spriječi nepopravljiva šteta po državnost Crne Gore do idućih izbora.

“Vrlo je važno da se ta nesretna promjena vlasti iskoristi da bi se konačno upokojila laž o diktaturi Mila Djukanovića. DPS i saveznici su olako pustili da pro-četnička opozicija gradi taj narativ u međunarodnim krugovima nakon ulaska Crne Gore u NATO. Imanje države znači konstantnu budnost. Nema, što bi mi u Bosni rekli, rahatluka”, poručuje Bajrović.

Šalje sagovornik CdM-a jasnu poruku, a ona glasi – Ko god voli Crnu Goru će morati dati sve od sebe da prijateljima Crne Gore oko Bajdena objasni da dikature nikad nije bilo, i da je Crna Gora slobodnija od dobrog dijela članica EU.

“Prva promjena u Crnoj Gori biće to da će Bošnjaci i Albanci izgubiti 90 odsto uticaja u institucijama. Bajdenova osjetljivost na takve stvari je šansa da se sruše dritanovci, a bez njih nema ni pro-četničke vlasti”, navodi Bajrović u razgovoru za CdM.

Bajrović podsjeća da je Bajden uložio politički kapital i vlastiti ugled da se suprotstavi Miloševiću.

“Crna Gora je danas na pragu prelaska u ruke nasljednika politike koju je Milošević sprovodio. Suština Bajdenovog životnog puta je suprotna onome što predstavlja nova vlast u Crnoj Gori, a što se lažno predstavlja kao borba protiv korupcije. Važnije je spriječiti neo-fašiste da dođu na vlast od bilo kojeg drugog društvenog problema. Bajden je svoju kampanju za ove izbore počeo obećanjem da će poraziti ultra-desnicu u Americi koja je marširala Šarlotsvilom i prijetila Jevrejima i manjinama. Elementi nove vlasti u Crnoj Gori se vide kao logičan saveznik tih rasista i fašista iz Šarlotsvila. Otud i mržnja prema Bajdenu”, ističe sagovornik CdM-a.

Isti princip se, kaže, može primjeniti i na gotovo sve društveno-političke aktere u Srbiji koja je gotovo potpuno klerikalizirana i kojom vlada ludačka opijenost ultra-konzervativnim vrijednostima.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na slavlje u Sarajevu nakon Bajdenove pobjede na američkim izborima, Bajrović kaže kao na dokaz da u Sarajevu postoji kritična masa koja ima državotvnornu svijest.

Bajden i Đukanović

“Bajden je za BiH uradio puno više nego bilo koji drugi relevantni politički čimbenik. Mekejn je nažalost umro, Bob Dol je u poznim godinama i nije toliko uključen u javni život, a drugi veliki prijatelji BiH, kao Frenk Mekloski, nisu više među živima. Sarajevo pamti da je Bajden bio naš glas u svjetskoj javnosti i otud i toliko emocija”, navodi Bajrović u razgovoru za CdM.

Govoreći o značaju Bajdenove pobjede za Kosovo, Bajrović je jasan – Kosovo je nezavisna država i tako će ostati sve dok u njemu ostanu vojnici SAD i NATO. Kosovska elita je ozbiljna i svjesna ove činjenice.

No, upozorava da se Srbija opet naoružala do zuba i sigurno bi dio elite u Beogradu probao da vojno opet uzme dijelove Kosova, da je to ikako moguće.

“Pošto nema budala koje bi krenule na NATO vojnike, sada Beograd igra igru iscrpljivanja Zapada s nadom da će se umoriti i napustiti Kosovo. Nade da će Vučić biti razuman i krenuti putem priznanja realnosti Kosova kao nezavisne države su mrtve”, tvrdi Bajrović u razgovoru za CdM.

Prema njegovim riječima, Vučić je potpuno pročitan od strane ključnih igrača u regionu i na Zapadu kao ultra-nacionalista koji se pravi da to nije. To što, kako dodaje, Brisel, Berlin i Pariz i dalje preferiraju Srbiju u procesu EU integracija nema veze sa realnim stanjem u Srbiji-koja je u medijskom mraku-nego ima veze s činjenicom da EU ne želi niti jednu većinski muslimansku zemlju u svojim redovima.

“BiH, Albanija, Kosovo i Turska neće nikada ući u EU zbog sastava njihovog stanovništva. Vučić je to iskoristio da se pozicionira kao lider EU integracija. Isto je radio i Tadić, ali to je rezultat okolnosti koje su stvorili EU zvaničnici kojima to odgovara jer drži nepoželjne europljane u vozu iza te spore lokomotive kojom upravlja danas Vučić. Bajdenovi ljudi to shvataju i probaće promijeniti stavove EU zemalja”, jasan je on.

Bajrović smatra da u tome neće uspijeti ali Kosovo će dobiti određene koncesije od EU.

“Vjerovatno bezvizni režim, konačno. Za očekivati je da će nova administracija u Vašingtonu probati da ponovo uspostavi regionalni balans koji je dodatno narušio Tramp kada je nedavno otvoreno stao na stranu Srbije. Crna Gora tu ima važnu ulogu jer je članica NATO i eventualno okretanje nove vlasti prema Beogradu će biti ozbiljan udarac za Ameriku koja ipak želi da se Ruski uticaj u regionu smanji. Sada će nešto po tom pitanju i probati da se uradi. Iako, ruku na srce, prve dvije godine Trampove vladavine su po Zapadni Balkan bile dobre jer je glavna osoba za naš region bio Majk Pens. Ulazak Crne Gore u NATO je dobrim dijelom njeogova, i zasluga obavještajnih službi koje su pomogle da se spriječi državni udar 2016. i pospješi istraga i sudjenje učesnicima”, navodi Bajrović.

Na kraju, Bajrović zaključuje – svi koji su zapadno orijentisani mogu da odahnu nakon što je Bajden izabran za predsjednika SAD. Kosovari, Bosanci i Crnogorci posebno.

Najnovije

U Sloveniji istražuju slučaj novog soja korona virusa

U Sloveniji je u jednom laboratorijskom uzorku otkrivena mutirana varijanta novog korona virusa, vrlo slična soju ranije otkrivenom u Engleskoj, koji je mnogo zarazniji,...

Zbog plivanja za časni krst saslušan iguman Romanov

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici zatražilo je da se prikupe izjave od sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske povodom današnjeg plivanja za časni kst. Na informativni razgovor...

Server: Dominacija proruskih i prosrpskih snaga u Vladi probudiće sumnju NATO-a, URA nije ispunila...

Ne vidim URA-u kao uspješnu u ispunjavanju uloge građanske opozicije kaže u intervju za Antenu M Danijel Server (Daniel Serwer) profesor na Džons Hopkins Univerzitetu –...

Zbog slabih rezultata: Prvoligaš smijenio trenera, pa ekspresno našao zamjenu

Marko Đampaolo više nije trener fudbalera Torina. Čelnici ''bikova'' otpustili su šefa stručnog štaba zbog rezultata ispod očekivanja ove sezone. Na kormilu Torina naslijedio ga je...

Na konkurs za direktora Policije prijavljeno 17 kandidata

Na konkurs za direktora Uprave policije, koji je juče zvanično završen, prijavilo se 17 kandidata,  prenose mediji. Osim šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića, konkurisali su...

Najčitanije

Povezano

Abazović i Radulović pozvali Đukanovića na konsultacije o pitanju povratka ambasadora

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uputili su poziv predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću na spoljnopolitičke konsultacije, koje bi bile...

Južnokorejski predsjednik pozvao Bajdena da nauči nešto iz Trampvog neuspjeha

Južnokorejski predsjednik pozvao je administraciju izabranog predsjednika SAD Džoa Bajdena da gradi na ostvarenjima i uči iz neuspeha diplomatskog angažovanja odlazećeg predsjednika Donalda Trampa...

Kamala Haris uoči inauguracije: Imamo priliku da zacijelimo i ojačamo našu demokratiju

Na dan inauguracije 20. januara obilježićemo novu šansu da zacijelimo, ponovo izgradimo i ojačamo našu demokratiju koju svi njegujemo, napisala je na svom Twitter...

Đukanović: Usvajanje evropskih standarda i vrijednosti i dalje će biti prioriteti državne politike

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Kraljevine Holandije u Crnoj Gori Žila Arnoa Bešora Plaga. Đukanović je ocijenio da su...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve