Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Bajden izabrao novog predsjednika Svjetske banke

Sadašnji predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas, koga je postavio Donald Tramp, je najavio povlačenje sa ovog mjesta 30. juna iako mu mandat traje do aprila sljedeće godine

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden nominovao je Ažaju Banga, bivšeg direktora i predsjednika Masterkarda za novog predsjednika Svjetske banke.

Sadašnji predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas, koga je postavio Donald Tramp, je najavio povlačenje sa ovog mjesta 30. juna iako mu mandat traje do aprila sljedeće godine.

Banga je trenutno potpredsjednik američke kompanije Dženeral Atlantik, a u saopštenju Bajdenovog kabineta predstavljen je kao „globalni lider u tehnologiji, podacima, finansijskim uslugama i inovacijama i inkluziji“.

Nominacija od strane američkog predsjednika je prvi korak u postavljanju šefa Svjetske banke, dok predlog usvaja odbor direktora Svjetske banke.

Malpas je došao na udar kritike i u nemilost Bijele kuće nakon komentara u kojima je negirao uticaj fosilnih goriva na klimatske promjene.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve