Pandemija koronavirusa umanjila je šanse Donalda Trampa da pobijedi u trci za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prenosi Washington Post. Naime, prema najnovnijim informacijama građani nijesu zadovoljni načinom na koji se trenutni predsjednik nosi sa kriznom situacijom, pa sve više glasača podršku daje Džo Bajdenu.

Bajden

Prema istraživanjima, Bajden je u vođstvu i ima veće šanse za osvajanje predsjedničke fotelje, prenosi Washington Post.

Prema ovoj anketi, demokratski predsjednički kandidat osam bodova u vođstvu u odnosu na Trampa, koji predstavlja republikansku stranku.

U istraživanju je učestvovalo 1.104 ispitanika koji su glasali od 12. do 15. jula. Neodlučnih je samo deset posto. Ipak, vrijedi naglasiti kako se ovo glasanje razlikuje od onoga koje je obavljeno u junu, kada je Bajden bio 12 bodova ispred Trampa (50:38).

Trampa za sada više podržavaju muškarci, a Bajdena žene. Naime, među glasačima Tramp vodi za pet odsto kod muškaraca, dok Bajden vodi za 19 odsto kod žena. Ispitanici takođe vjeruju kako bi se Bajden mnogo bolje nosio sa novonastalom krizom, kao i sa trenutnim gorućim problemom u SAD-u – rasnom krizom.

Interesantno je kako je broj ljudi koji vjeruju da će Tramp ponovo osvojiti izbore pao za 11 odsto od februara ove godine. Tada ih je zabilježeno 56 odsto, a sada ih je 45 odsto.

Treba naglasiti i to kako je koronavirus jedna od glavnih tema u kampanjama, te utiče na mnoštvo faktora u ovogodišnjim izborima.

Na primjer, vjeruje se da će izlaznost na izborima biti manja zbog pandemije koronavirusa.

Rezultati najnovije ankete takođe su pokazali da polovina ispitanika smatra kako ni Bajden ni Tramp nisu dovoljno dobri da vode državu. Iako je Bajden po svim kriteriumima ispred Trampa po ovom pitanju, mišljenje glasača svakako vrijedi istaću: 43 posto smatra da je Tramp dovoljno razuman, 42 odsto da je dovoljno inteligentan, dok 40 odsto smatra da zna prosuđivati dovoljno dobro da bude predsjednik.

S druge strane, 47 odsto ispitanika smatra da može imati povjerenja u Bajdena, 52 posto da dobro prosuđuje, a 51 odsto da je dovoljno inteligentan. Čak 50 odsto smatra da ni jedan ni drugi nisu dovoljno razumni, dok 56 smatra da je Bajden dovoljno empatičan da bude predsjednik. Isto za Tradđmpa misli samo 36 odsto ispitanika.

Ipak, američki predsjednik Donald Tramp, odbacio je danas rezultate najnovije ankete prema kojoj raste prednost njegovom demokratskom protivniku Džozefu Bajdenu.

“Prije svega, ja ne gubim jer su to ankete bez ikakve veze”, rekao je Tramp u intervjuu koji je danas emitovala američka televizija Foks njuz.

“Bajden je nesposoban da izgovori dvije rečenice u nizu”, odgovorio je Tramp na pitanje da li smatra da je Bajden “senilan”.

“Neću da kažem da nije sposoban da bude predsjednik. Međutim, predsjednik mora da bude visprenog duha, da bude čvrst i još mnogo toga. On (Bajden) uopšte ne izlazi iz svojih podzemnih odaja”, rekao je Tramp.

Bajden (77) najveći dio vremena provodi u svojoj rezidenciji u američkoj saveznoj državi Delaver odakle ulaže napore u medijsku kampanju pred predsjedničke izbore zakazane u novembru u SAD.

Tramp je takođe odbio da prizna rezultate ankete Foks njuza prema kojem ga ispitanici smatraju manje kompetentnim od Bajdena. Predložio je da obojica polažu test inteligencije kako bi se utvrdila njihova kompetentnost.

“Hajde da uradimo test i to odmah”, rekao je Tramp koji će na izborima 3. novembra za protivnika imati nekadašnjeg potpredsjednika SAD za vrijeme demokrate Baraka Obame.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve