Vlada austrijskog kancelara Sebastijana Kurca izgubila je povjerenje parlamenta nakon optužbi za korupciju u koje je bio umiješan njegov bivši zamjenik, lider FPO Hanc-Kristijan Štrahe.

Naime, parlament je danas izglasao nepovjerenje, što je svojevrstan presedan, jer se sličan slučaj posljednji put desio davne 1945. godine.

Austrijska vladajuća koalicija između Kurcove konzervativne Narodne partije (OVP) i desničarske Stranke slobode (FPO) uzdrmana je 17. maja. nakon što je Štrahe “navodnoj” nećaci ruskog tajkuna obećao ustupke u zamjenu da finansira kampanju.

Štrahe je podnio ostavku nakon skandala kako ne bi “oštetio” koaliciju. On je oštro kritikovao video kao “ciljano političko ubistvo”, rekavši da su objavljeni djelovi izvađeni iz konteksta. Kurc se brzo distancirao od mlađeg koalicionog partnera i pozvao na vanredne izbore kao jedini način da se “povrati povjerenje u javne institucije”.

On je, takođe, predložio smjenu ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, koji je, kako je Kurc rekao, nesposoban da vodi istragu lidera njegove stranke. Nakon Kiklovog odlaska uslijedila je ostavka svih ministara koji su iz FPO.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments