Najveća australijska novinska grupa, Njuz korp (News Corp), medijskog magnata Ruperta Mardoka, objavila je 1. aprila da prekida štampanje oko šezdeset regionalnih listova zbog pada prihoda od reklama vezano s epidemijom korona virusa.

foto Rojters

Njuz korp je saopštio da listovi u državama Novi južni Vels, Viktorija, Kvinslend, Južna Australija više neće izlaziti u štampanom izdanju i od sada će biti dostupni samo preko interneta.

“Nismo olako donijeli tu odluku”, rekao je Majkl Miler, izvršni direktor Njuz Korp Australejža, prenio je nacionalni dnevnik grupe “The Australian”.

“Kriza vezana za korona virus izazvala je ekonomske pritiske bez presedana i činimo sve u našoj moći da sačuvamo najveći mogući broj radnih mjesta”, rekao je Miler.

Rekao je da je prekid štampanja lokalnih izdanja bio iznuđen zbog ogromnog pada prihoda od reklama nastalog usljed restriktivnih mjera u okviru borbe protiv korona virusa.

Među sektorima pogođenim restrikcijama on je pomenuo sektor nekretnina, zatvaranje restorana i otkazivanje događaja.

Čak i prije početka pandemije brojne australijske medijske grupe već su prešle na onlajn izdanja.

Ova objava uslijedila je poslije niza objava o zatvaranju medija, među kojima i jedina nacionalna australijska novinska agencija Australian Asošiejted pres (AAP) koja treba da se zatvori narednih mjeseci.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments