Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

AstraZeneka razvija lijek koji uklanja bakar iz organizma

Gomilanje bakra u organizmu može izazvati bolesti jetre, kao i psihijatrijske i neurološke simptome, kao što su promjena ličnosti, tremor i teškoća prilikom hodanja, gutanja ili pričanja

AstraZeneca je saopštila da je krajnja faza kliničkog testiranja pokazala da je njihov lijek za rijetke bolesti, koje izaziva akumulacija bakra u tijelu, tri puta uspješnija u uklanjanju naslaga u tkivu u odnosu na standardno liječenje.

Lijek je razvila farmaceutska kuća Alexion, koju je kupila AstraZeneca, a testiran je na Wilsonovu bolest, odnosno genetski uzrokovan poremećaj metabolizma bakra, u kojem je ugrožena mogućnost organizma da samostalno ukloni višak bakra u tijelu, javlja Reuters.

Eksperimentalni lijek se uzima oralno jednom dnevno i može pomoći pacijentima kojima se klasičnom terapijom ubrizgava metal u krv kako bi se uklonio bakar, ili se radi terapija cinkom.

„Kako napredujemo u tretiranju Wilsonove bolesti, prvi put u 30 godina, nastavićemo pratiti ove pacijente na duže vrijeme kako bismo imali bolju procjenu kliničkog uticaja na simptome bolesti”, izjavio je izvršni direktor Alexiona Marc Dunoyer.

Gomilanje bakra u organizmu može izazvati bolesti jetre, kao i psihijatrijske i neurološke simptome, kao što su promjena ličnosti, tremor i teškoća prilikom hodanja, gutanja ili pričanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve