Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Apel grupe francuskih diplomata: Pobjeda desnice oslabiće Francusku i Evropu

''Naši protivnici će shvatiti pobjedu ekstremne desnice kao slabljenje Francuske i poziv za miješanje u našu nacionalnu politiku, na agresivnost protiv Evrope, uključujući i vojno, i ekonomsko podčinjavanje Francuske i kontinenta'', navele su bivše i sadašnje diplomate

Grupa od 170 diplomata i bivših diplomata objavila je danas uvodnik u francuskom dnevniku Le Mond (Le Monde) u kojem se zalažu protiv eksrtremne desnice na predstojećim parlamentarnim izborima, ukazujući da bi njihovom pobjedom “oslabila Francuska i Evropa u vrijeme kada se vodi rat”.

„Vidjeli smo kako Rusija zauzima suverene zemlje i tenkovima uništava ono što je garantovalo mir na evropskom kontinentu… vidjeli smo kako terorizam pogađa demokratije, neliberalni režimi smanjuju pluralizam i slobodu medija. Ne možemo se pomiriti sa tim da pobjeda ekstremne desnice oslabi Francusku i Evropu u vrijeme kada je tu rat, u Evropi“ i u vrijeme kada nacionalizam „razara saveze i razgrađuje društva“, piše u tom tekstu.

Naveli su „ozbiljne razgrađivanje institucija i pluralizma u Mađarskoj, gdje vlada ekstremna desnica, ali takođe i u SAD tokom vladavine Donalda Trampa, kao i „gubitak međunarodnog uticaja Brazila pod Žairom Bolsonarom“ ili „Velike Britanije poslije Bregzita“.

„Naši protivnici će shvatiti pobjedu ekstremne desnice kao slabljenje Francuske i poziv za miješanje u našu nacionalnu politiku, na agresivnost protiv Evrope, uključujući i vojno, i ekonomsko podčinjavanje Francuske i kontinenta“, navele su bivše i sadašnje diplomate.

Po njihovim riječima tako oslabljena zemlja će biti izložena sve većim napadima onih koji „šire otrov podjela, rasizma i antisemitizma“ i koji prijete nacionalnoj koheziji kao i bezbednosti.

Dvije ankete objavljene juče pokazuju snažno napredovanje ekstremnodesničarskog Nacionalnog okupljanja i njegovih saveznika na desnici u prvom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora 30. juna, sa očekivanih između 35,5 i 36 odsto glasova.

Sledi levičarska koalicija Novi narodni front sa 27 do 29,5 odsto glasova, i zatim znatno iza, grupa predsjednika Francuske Emanuela Makrona, sa između 19,5 i 20 odsto glasova.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve