Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Američki senator Robert Menendez i njegova supruga optuženi za mito

Menendez je prvi put javno objelodanio da je predmet nove federalne istrage prošlog oktobra. Tužioci su tada odbili da komentarišu, ali su se neki detalji njihove istrage pojavili u novinskim izvještajima i sudskim zapisima

Protiv američkog demokratskog senatora iz Nju Džerzija Roberta Menendeza i njegove supruge podignuta je optužnica da su uzeli mito u gotovini, zlatnim polugama i luksuznim automobilima za niz koruptivnih radnji, uključujući da je on koristio svoj uticaj na Odbor za spoljne poslove Snata, čiji je predsjednik, u korist autoritarne vlade Egipta.

Pretresom kuće optuženog para pronađeno je 100.000 dolara u zlatnim polugama i 480.000 dolara u skrivenoj gotovini, saopštili su tužioci, koji su najavili optužbe skoro šest godina nakon što je raniji krivični postupak protiv njega okončan sa neodlučnom porotom.

Senat je saopštio da je Menendez prvi senator u istoriji SAD koji je optužen za dva nepovezana krivična djela. Menendez se suočava sa reizborom sljedeće godine u pokušaju da produži svoju karijeru u Vašingtonu dugu tri decenije.

U optužnici se navodi da je Menendez pružio osjetljive informacije američke vlade i preduzeo druge korake da tajno pomogne Egiptu, uključujući pisanje pisma u ime Egipta u kojem je natjerao druge senatore da ukinu blokadu 300 miliona dolara pomoći toj zemlji.

Tužioci navode da su Menendez i njegova supruga primili stotine hiljada dolara mita od tri poslovna saradnika, Vaela Hane, Hozea Uribea i Freda Daibesa. Takođe je iskoristio svoj uticaj da izvrši pritisak na predsjednika da imenuje američkog tužioca za Nju Džersi koji bi štitio Dejbesa, dugogodišnjeg prijatelja iz Nju Džersija koji se suočio sa mogućim krivičnim gonjenjem.

Sin kubanskih imigranata, Menendez je obavljao javnu funkciju od 1986. godine, kada je izabran za gradonačelnika Union Sitija u Nju Džersiju. Bio je poslanik u parlamentu te savezne države i proveo je 14 godina u Predstavničkom domu SAD. Guverner Džon Korzin je 2006. godine imenovao Menendeza na mjesto u Senatu koje je napustio kada je postao guverner.

Menendez je prvi put javno objelodanio da je predmet nove federalne istrage prošlog oktobra. Tužioci su tada odbili da komentarišu, ali su se neki detalji njihove istrage pojavili u novinskim izvještajima i sudskim zapisima.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve