Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Američka služba špijunirala evropske zvaničnike preko Danske

Kako navodi BBC, slične optužbe objavljene su i 2013. godine, nakon što su zbog Edwarda Snowdena procurili podaci prema kojima je SAD navodno prisluškivala telefon njemačke kancelarke Angele Merkel

Američka služba za nacionalnu sigurnost (NSA) koristila je svoje partnerstvo sa danskom obavještajnom jedinicom kako bi špijunirala visoke zvaničnik susjednih zemalja, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel, objavio je danski državni medij, prenosi Reuters.

Otkrića su rezultat interne istrage danske obavještajne službe iz 2015. godine o ulozi NSA u partnerstvu, rečeno je iz danske televizije uz pozivanje na devet neimenovanih izvora.

Prema podacima istrage koja je pokrivala 2012. i 2014. godinu NSA je koristila dansku mrežu za špijuniranje dužnosnika u Švedskoj, Norveškoj, Francuskoj i Njemačkoj, uključujući i bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Frank Walter Steinmeiera koji od 2017. služi kao predsjednik zemlje.

Kako navodi BBC, slične optužbe objavljene su i 2013. godine, nakon što su zbog Edwarda Snowdena procurili podaci prema kojima je SAD navodno prisluškivala telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

Nakon što je otkrio informacije o programima NSA, Snowden je pobjegao iz Sjedinjenih Država i dobio azil u Rusiji.

U novom izvještaju navodi se da je NSA imala pristup porukama i telefonskim razgovorima kroz danske internet kablove.

Portparol njemačke kancelarke rekao je da su ovih optužbi postali svjesni tek kada su ih novinari upitali za to, te su odbili komentarisati.

Danska ministrica odbrane Trine Bramsen odbila je u medijima komentarisati, kako se navodi, “špekulacije” o obavještajnim stvarima.

“Generalno mogu reći da ova vlada ima isti stav kao i što je bivši premijer rekao 2013. i 2014. godine: sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika je neprihvatljivo”, rekla je ona za Reuters.

Švedski ministar odbrane Peter Hultqvist rekao je za švedski SVT da “zahtjevaju potpune informacije”. Francuski ministar za evropska pitanja Clement Baune rekao je da izvještaj danskog medija treba biti provjeren i da će, ukoliko to bude potvrđeno, biti “ozbiljna” stvar.

Danska, bliski saveznik SAD-a domaćin je nekoliko ključnih stanica za podmorske internet kablove za i od Švedske, Norveške, Njemačke, Holandije i Velike Britanije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve