Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

AFP: Papa proglašava 20 novih kardinala, među njima i mogući nasljednik

Franjino papstvo je definisano naporima da se Crkva učini inkluzivnijom, transparentnijom i fokusiranijom na najugroženije članove društva

Papa Franja (85), koji je nedavno ukazao na mogućnost da se povuče zbog pogoršanja zdravlja, u subotu će proglasiti 20 novih kardinala, od kojih bi jednog dana mogli da izaberu njegovog nasljednika, objavila je agencija AFP, navodeći u analizi da je pontifeks po više osnova ušao u istoriju.

To je osmi konzistorij otkako je Franja izabran 2013. godine, ali se posebno pomno prati zbog znakova katoličke crkve kakvu se nada da će ostaviti.

Među novim kardinalima su ljudi poznati po progresivnim pogledima i pastoralnom radu, a potiču iz cijelog svijeta, od Brazila do Nigerije, Indije, Singapura i Istočnog Timora.

Nakon polaganja zakletve u subotu u Bazilici Svetog Petra, pridružiće se dvodnevnom sastanku svih kardinala, koji počinje u ponedjeljak.

Skup je sazvan ranije ove godine, kako bi se razgovaralo o papinom novom ustavu za upravljanje crkvom, što je samo podstaklo spekulacije da je na odlasku.

Franja, koji je otkazao brojne događaje posljednjih mjeseci i bio primoran da koristi invalidska kolica zbog bolova u kolenu, rekao je prošlog mjeseca da su „otvorena vrata“ za njegovo povlačenje.

Ako slijedi primjer prethodnika Benedikta XVI i demisionira, konklava koja uključuje kardinale mlađe od 80 godina biće sazvana radi izbora nasljednika.

Poslije ovog vikenda, Franja će imenovati oko 90 od 132 kardinala koji imaju pravo da izaberu novog papu, što predstavlja oko dvije trećine ukupnog broja, koliko je i potrebno za odobravanje bilo kog predloženog imena.

U analizi, AFP podsjeća da se imenovanje kardinala, obično godišnji događaj, „uvijek ispituje kao pokazatelj budućeg pravca Katoličke crkve i njenih prioriteta“.

Franjini izbori za kardinale ne garantuju automatski da će sljedeći papa biti neko ko odražava njegove prioritete, rekao je vatikanski specijalista Bernard Lekomt za AFP.

„Uvijek imamo utisak da će biti kontinuiteta, ali u stvarnosti je istorija pokazala suprotno“, ocijenio je Lekomt, navodeći kao razlog „balansiranje“ od jednog do drugog pape tokom 20. vijeka.

Franjino papstvo je definisano naporima da se Crkva učini inkluzivnijom, transparentnijom i fokusiranijom na najugroženije članove društva.

AFP ističe da je ove godine argentinski pontifeks okončao veliki potres Rimske kurije, uticajnog upravnog tijela Vatikana, postavljajući za prioritet privlačenje preobraćenika. On je imenovao kardinale koji su odbacili crkvenu hijerarhiju i status kvo i pomogli da se suprotstave vjekovnoj hegemoniji Evropljana.

Nadbiskup Dilija Virdžilio Do Karmo Da Silva postaće u subotu prvi kardinal Istočnog Timora, pretežno katoličke nacije u jugoistočnoj Aziji.

Još jedno imenovanje je Robert Mekelroj (68), biskup San Dijega u Kaliforniji, koji je podržao gej katolike i kritikovao pokušaje zabrane pričešća američkim političarima, poput predskednika Džozefa Bajdena, koji podržavaju abortus.

Prije dvije godine, papa je ušao u istoriju promocijom nadbiskupa Vašingtona Viltona Gregora, koji je postao prvi afroamerički kardinal.

Tri buduća kardinala već zauzimaju položaje u Kuriji – Artur Roše iz Velike Britanije, Lazaro Ju Hjun-sik iz Južne Koreje i Fernando Verges Alzaga iz Španije. Počasni biskup Genta Lukas Ven Lui (80) imenovan je za kardinala, ali je zatražio da bude razriješen dužnosti zbog kritika njegovih postupaka u vezi sa seksualnim zlostavljanjem djece od strane sveštenika u Belgiji, navodi AFP.

U subotu će biti proglašen i najmlađi kardinal na svijetu, italijanski misionar Đorđo Marengo (48), koji radi u Mongoliji.

Sjutra će budući kardinali jedan po jedan klečati pred nogama pontifeksa, koji će im na glavu staviti četvorougaonu grimiznu kapu.

Nakon ceremonije, uslijediće tradicionalna Vatikanska „posjeta ljubaznosti“, u kojoj novi kardinali pozdravljaju širu javnost.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve