Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

8 minuta i 46 sekundi: Kako je policija ubila Džordža Flojda

Snimci nadzornih kamera, snimci svjedoka i zvanični dokumenti pokazuju kako su postupci policajaca u Mineapolisu doveli do fatalnog ishoda, piše Njujork tajms

Njujork tajms napravio je rekonstrukciju smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koga su 25. maja u Mineapolisu ubili policajci, što je dovelo do masovnih nereda širom SAD.

Foto: Jason Armond/Los Angeles Times/REX/Shutterstock

Snimci nadzornih kamera, snimci svjedoka i zvanični dokumenti pokazuju kako su postupci policajaca u Mineapolisu doveli do fatalnog ishoda, piše Njujork tajms.

Kombinovanjem video snimaka očevidaca i nadzornih kamera, pregledom zvaničnih dokumenata i uz konsultovanje stručnjaka, Tajms je detaljno rekonstruisao posljednje minute Flojdovog života.

Video snimak pokazuje kako su pripadnici policije narušili pravila službe, i onemogućili Flojdu da diše, čak i kada su prisutni apelovali da prestanu.

Podsjetimo, do smrti Džordža Flojda došlo je 25. maja nakon što ga je jedan prodavac optužio da je pokušao da kupi cigarete sa falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, zbog čega je pozvao policiju.

Policija je po dolasku na lice mjesta, oborila Flojda na zemlju, a policajac Derek Šovin klečao je na njegovom vratu 8 minuta i 46 sekundi, i nije sklonio svoje koljeno čak i nakon što je Flojd izgubio svijest.

Svi policajci koji su učestvovali u incidentu su otpušteni, a Šovin je uhapšen i optužen za ubistvo.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve