Svi gledaju u drugu stranu, a Grčka i Turska na ivici rata

0

Odnosi Grčke i Turske vraćaju se na nivo Otomanske imperije. Sukob na ivici izbijanja rata, ocjenjuje list “Kristijan sajens monitor”.

foto Gettyimages

 

Dok su sve oči svijeta uprte na Iran i Sjevernu Koreju, dva susjeda polako su kliznula u opasno područje u kojem bi i najmanje pogrešno tumačenje moglo dvije zemlje da uvede u ozbiljan konflikt, koji ne isključuje i oružani sukob, ocjena je tog lista.

Podsjeća se da tenzije između Grčke i Turske konstantno rastu u oblasti Egejskog mora, a tenzije su dodatno podignute nakon što je Turska odbila da pusti dva grčka stražara, zarobljena kraj granice, zbog upada u tursku teritoriju. Grčka tvrdi da su se vojnici izgubili po jakom snježnom nevremenu i da su sasvim slučajno ušli na teritoriju Turske, dok Turska smatra da je riječ o špijunima.

Takođe, razlog napetosti su i konstantne vojne vježbe i na kopnu i na moru, tik uz granicu sa Turskom, kao i najava Grčke da će prema granici s Turskom poslati još 7.000 vojnika.

Grčka i Turska prepucavaju se i na nebu. Prošlog meseca su i grčki i turski avioni zamalo ušli u vazdušni prostor susjeda, zbog čega su Turci ispalili hice upozorenja ka Grcima, a Grci ka Turcima, kada je njihov avion bio nadomak grčkog prostora.

Broj provokacija na ostrvima Egejskoj mora ne može se tačno ni pobrojati.

Sad je pitanje koliko su stvari loše? Veoma loše, ocjenjuje “Kristijan sajens monitor” i ističe da nijedno sporno pitanje između dvije zemlje još od 1996. nije riješeno, poput razgraničenja na Egejskom moru, kao i pitanje Kipra.

Po svemu sudeći, ni sadašnje vlasti neće ih riješiti jer, primjera radi, u Grčkoj je ministar odbrane jak desničar vlasti koji za Erdogana kaže da je “ludak”, dok su vlasti u Ankari nacionalistički nastrojene. A pošto se u Turskoj bliže izbori, situacija će biti još zapaljivija.

Grčki ministar spoljnih poslova već je upozorio da se Turska približava crvenoj liniji.

Analitičari “Kristijan sajens monitora” ocjenjuju da je cjelokupan odnos Turske i Grčke postao toliko napet da bi i najmanje nerazumevanje, pogrešna procjena ili potez mogli da dovedu do oružanog sukoba. Oni kao vjerovatan scenario postavljaju situaciju da bi olako moglo da se desi da, na primer, grčki avion obori turski koji mu se približava što bi direktno dovelo do oružanog sukoba.

izvor:B92

Komentari

avatar