Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Zvanično: Rusija uložila žalbu na doping sankcije

Sud za sportsku arbitražu u Lozani će odluku doneti početkom naredne godine i ona će biti pravno obavezujuća za obje strane

Zvaničnici Ruskog olimpijskog komiteta su danas i zvanično podnijeli žalbu na doping sankcije koje će, po svemu sudeći trajati naredne četiri pune godine, do završetka ljetnjih Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Reuters)

Najavljene sankcije su reakcija Svjetske antidoping agencije (WADA) na velike probleme sa ruskim sportistima.

Rusi su uhvaćeni prvo u manipulisanju uzorcima, još tokom ZOI 2012. u Sočiju, da bi nedavno bilo otkriveno da su petljali i oko podataka sportista. I upravo je to proizvelo novu reakciju WADA koja se odlučila za sljedeće sankcije:

* Predstavnici ruske vlasti ne mogu biti imenovani za članove odbora i komiteta ili drugih zvaničnih tijela svih potpisnika Koda (zakonika) WADA.

* Zvaničnici/predstavnici ruske vlasti ne mogu da učestvuju niti na jednom od pobrojanih događaja tokom četvorogodišnjeg perioda: Olimpijske igre mladih, Olimpijske i Paraolimpijske igre (zimske i ljetnje), svaki drugi događaj koji organizuje neko od Organizatora velikih sportskih događaja i bilo koji Svjetsko prvenstvo koji organizuje i sankcioniše bilo ko od potpisnika Koda (LISTA potpisnika).

* Rusija ne može biti domaćin u četvorogodišnjem periodu niti se može kandidovati za domaćina (za vreme ili posle četvorogodišnjeg perioda) bilo kog od velikih sportskih događaja. Tamo gdje su prava organizacije događaja u četvorogodišnjem periodu već dodeljena Rusiji, potpisnici Koda moraju povući to pravo i dodijeliti ga drugoj državi, osim ako praktično i legalno to nije moguće. Uz to, Rusija se ne može kandidovati za organizaciju OI i POI 2023, bilo da se period kandidovanja obavlja za vrijeme ili poslije četvorogodišnjeg perioda.

* Ruska zastava ne može biti istaknuta tokom četvorogodišnjeg perioda na bilo kom velikom sportskom događaju. Predjsednik, generalni sekretar ili bilo koji član upravnog odbora ruskog Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta ne može učestvovati ili biti prisutan na bilo kom velikom sportkom događaju tokom četvorogodišnjeg perioda.

* Ruski sportisti i njihova podrška mogu učestvovati na velikim sportskim događajima tokom četvotrogodišnjeg perioda samo ukoliko mogu da dokažu da nijesu implicirani u događaje, da se inkriminišući ne pominju u Meklarenovom izvještaju, da nema njihovih pozitivnih nalaza u bazi podataka, da podaci u vezi sa njihovim uzorcima nijesu bili predmet manipulacije i da su bili podvrgnuti subjektivnom i adekvatnom testiranju za vrijeme i van takmičenja pred veliki sportski događaj po striktnim uslovima koje opisuje WADA (ili Sportski sud za arbitražu). Ukoliko je tako, svakako ne mogu da predstavljaju rusku federaciju.

* S obzirom na otežavajuće okolnosti koji su predstavljeni u ovom slučaju, RUSADA mora da plati sve troškove ovog slučaja WADA od januara 2019, i povrh toga kaznu od 10 posto prihoda WADA u 2019. ili 100 hiljada dolara (šta god je manje). Ovo je maksimalna novčana kazna pod važećim pravilima i sve mora biti isplaćeno prije kraja četvorogodišnjeg perioda.

Sud za sportsku arbitražu u Lozani će odluku doneti početkom naredne godine i ona će biti pravno obavezujuća za obje strane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve