Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Zna gdje su greške: Vukotić preuzeo odgovornost za krah mladih fudbalera

Nada više je to bio plod osnovne sportske etike da ko igra ima pravo da vjeruje u pobjedu i krajnji uspjeh, nego realna polazna osnova da se napravi nešto veliko. Razočaranje pratilo je “sokoliće” od samog starta do kraja, a takvo ubjeđenje prekinuto je samo povremeno, na mahove, kada bi ,,crveni” pokazali potencijal koji su najavili pred početak takmičarskog ciklusa

Put od nade do razočaranja prošla je mlada reprezentacija Crne Gore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Vukotić, Foto: FSCG

Nada više je to bio plod osnovne sportske etike da ko igra ima pravo da vjeruje u pobjedu i krajnji uspjeh, nego realna polazna osnova da se napravi nešto veliko.

Razočaranje pratilo je “sokoliće” od samog starta do kraja, a takvo ubjeđenje prekinuto je samo povremeno, na mahove, kada bi ,,crveni” pokazali potencijal koji su najavili pred početak takmičarskog ciklusa.

Timu Miodraga Vukotića preostalo je još da odigra utakmicu sa Makedonijom u gostima narednog mjeseca, ali kakav god bio epilog, sve i da naš tim pobijedi osjećaj je isti.

Mlada reprezentacija je podbacila, režirala još jedne neuspjele kvalifikacije…

Odgovornost je moja. Kada nema rezultata selektor je taj koji snosi krivicu. Razloga je mnogo, čak i previše, ali ne želim da ulazim u to, niti tražim alibije. Napravićemo analizu, mada već sada znam gdje su bile greške rekao je Vukotić za Arenu.

Gdje da pitamo odmah ,,u glavu”?

“Nije samo moja procjena da je ovo generacija koja ima potencijal. To sam rekao na početku, ostajem pri tome i sada. Gdje je problem? Naši najveći talenti ne igraju kada odu u inostrane klubove. Ispada da veću minutažu imaju u reprezentaciji nego u ekipi. Nijesu u punom takmičarskom ritmu i kada treba da budu prevaga dešava se suprotno. Oni od kojih se najviše čekivalo najviše su razočarali. Da ih nijesam zvao javnost bi me osudila, ali ubuduće ću nastojati da pozive uglavnom uputim onima koji igraju u klubovima, po cijenu da su manje talentovani”, naglašava selektor “sokolića”.

Uoči oktobarskog bloka utakmica, mlada selekcija Crne Gore imala je teoretsku mogućnost da završi ciklus kao druga u grupi. Možda i da bude među pet reprezentacija koje će kroz baraž tražiti kartu za Euro.

Za takav rasplet bile su neophodne tri pobjede, uz septembarski trijumf u Kazahstanu četiri u nizu. Da su ostvarene sve bi bilo drugačije.

Ovako pretpostavke, projekcije ili želje pale su u vodu. Surovu realnost, a zapravo onu jedinu istinu, ogolila su prethodna dva meča. “Sokolići” su izgubili od Izraela na “DG areni” u Lješkopolju, a potom je uslijedilo nešto gore poraz od Farskih Ostrva u gostima, najslabije ekipe u grupi.

“Od početka nam nije krenulo kako treba. Izgubili smo neke utakmice u kojima smo bili bolji, a na to se nadovezao manjak sreće, sudijske odluke koje su nas skupo koštale. Ipak, sve i pored toga, morali smo više. To niko ne spori, niti treba da mi kaže. Svjestan sam svega. Svi treba da naučimo puno toga iz ovih kvalifikacija, a ja već jesam. Ubuduće će mnoge stvari biti drugačije”, ističe Vukotić.

Crna Gora je do sada odigrala devet utakmica u grupi 6, a ostvarila je samo dvije pobjede protiv Farskih Ostrva u Nikšiću i Kazahstana u Almatiju, gdje je zablistala u punom sjaju. U oči, međutim, upadaju porazi, čak šest, od čega četiri kod kuće. Otuda samo sedam osvojenih bodova, negativna gol razlika (10:11), te pretposljednje mjesto, uz bod više od ,,fenjeraša koji ima još dva meča i šansu da pobjegne sa začelja.

” U nijednoj utakmici nijesmo bili loši, niti nas je protivnik nadigrao, pa čak ni Španija kojoj smo pružili jak otpor. Vodili smo protiv Kazahstana i Makedonije kući, a izgubili smo oba puta. Tada je trebalo da budemo više zreli, da imamo više znanja, iskustva, a sve se to stiče kroz jače mečeve koji fale našim igračima kada odu vani. Uz to, ovo su kvalifikacije u kojima pravo nastupa imaju fudbaleri koji su’98 godište, a mi smo nastupali sa mlađim igračima. Na ovom nivou se i tu pravila razlika”, objasnio je kormilar “crvenih”.

Vukotić je kao klupski trener pravio dobre rezultate sa ekipom Mladosti (sadašnji Titograd), osvojio je titulu predvodeći Budućnost, a sa Rudarom je izborio Evropu. Prije tri sezone bio je najbolji trener u Telekom 1. CFL.

Sa mladom reprezentacijom nije postigao ono što je najavio, ono što je javnost očekivala.

Ipak, ne gubi optimizam i vjeru u bolje sjutra.

“Razočaran sam zbog ovakvog finiša, pogotovo nakon onakve igre i pobjede u Kazahstanu (4:0) gdje se vidjelo koliko možemo. Prihvatam kritike. potrudiću se da iz svega izađemo jači i budemo bolji u narednim izazovima. Jedan broj igrača smo već uveli u sistem i oni će biti tu za sljedeće akcije, a biće i novih momaka koji se nametnu. Ove kvalifikacije su bile neuspješne, ali uradićemo sve da sljedeće budu mnogo bolje”, zaključio je Vukotić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vasilj Piperski
17.10.2020-06:26 06:26

Zamolio bih ovog “novinara” da objasni ovu rečenicu:
Nada više je to bio plod osnovne sportske etike da ko igra ima pravo da vjeruje u pobjedu i krajnji uspjeh, nego realna polazna osnova da se napravi nešto veliko.”