Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Zlatna lopta Karima Benzeme: Dnevnik savršene sezone

Kako je Karim Benzema stigao do najvažnijeg priznanja u svijetu fudbala

Dodjelu Zlatne lopte magazina Frans fudbal – najvažnijeg individualnog priznanja u najpopularnijem sportu na svijetu – često su pratile polemike o tome da li je nagrada otišla u prave ruke.

Sukob mišljenja nije izostajao ni kada je završavala u rukama Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, dominantnog dvojca u prvih 20 godina 21. vijeka.

Od 2008. godine samo dva igrača mimo argentinskog i portugalskog majstora osvajala su Zlatnu loptu, obojica iz Real Madrida.

Dok je u prvom slučaju, za Luku Modrića 2018, bilo osporavanja, oko posljednjeg dobitnika utisak je da vlada apsolutna saglasnost – Karim Benzema je toliko dobro odigrao sezonu 2022/23. da uoči svečanosti održane u poneđeljak niko nije imao dilemu da će postati peti Francuz vlasnik Zlatne lopte, prvi od Zinedina Zidana 1998. godine.

Ovako izgleda ,,dnevnik“ savršene sezone napadača ,,kraljevskog kluba“, tokom koje je osvojio La Ligu i Ligu šampiona, te Ligu nacija s Francuskom.

Avgust

Na premijeri sezone Real Madrid je u gostima pobijedio Alaves (4:1), a Karim je postigao dva gola, od kojih je prvi bio i premijerni za ,,merengese“ u toj takmičarskoj godini.

U sljedećem kolu Real je ispustio bodove protiv Levantea (3:3) u meču u kojem je Benzema upisao dvije asistencije, što je ,,začinio“ još jednim dodavanjem za gol u trijumfu nad Betisom kada je jedini strijelac na utakmici bio Dani Karvahal.

Septembar

Nakon što je deveti mjesec u godini počeo golgeterskim postom na tri meča za Francusku, vratio se u Real kao napadač bez pogotka na ukupno pet utakmica za klub i reprezentaciju.

Ubrzo je to popravio i postigao het-trik u trijumfu nad Seltom (5:2) i time otvorio uspješnu septembarsku epizodu ,,začinjenu“ sa sedam pogodaka u šest duela, uključujući dva protiv Majorke kojima je stigao do učinka od 200 prvenstvenih pogodaka u dresu Reala, a postao je i rekorder po broju asistencija.

Niko prije njega u španskoj La Ligi – kao strijelac ili asistent – nije bio uključen u postizanje 15 pogodaka u prvih šest mečeva u sezoni.

To je, međutim, bio tek početak…

Oktobar

Oktobar je bio nešto ,,mirniji“ mjesec za Benzemu u dresu Reala, ali mu je donio prvi trofej u sezoni.

Iskusni napadač bio je strijelac i u polufinalu i u finalu Lige nacija, protiv Belgije i Španije, a Francuska je u oba meča pobjeđivala nakon što je bila u zaostatku.

Ti mečevi bili su potvrda sjajne saradnje s Kilijanom Mbapeom, pa su navijačima Reala podgrijana maštanja o tome kako bi djelovali kao tandem u Madridu.

To im se, međutim, za sada nije ostvarilo.

Novembar

Karim Benzema je u novembru postigao osam golova u sedam mečeva za klub i reprezentaciju.

Bio je strijelac oba pogotka u pobjedi nad Šahtjorom u Ligi šampiona (2:0), te čovjek odluke u trijumfima nad Rajo Valjekanom i Seviljom na kraju mjeseca.

Na isteku novembra bio je četvrti u trci za dobitnika Zlatne lopte, završivši iza Žoržinja, Roberta Levandovskog i šestostrukog osvajača Lionela Mesija.

Decembar

Benzema je odigrao samo pet mečeva u decembru, ali je dobar učinak ostao konstanta – četiri puta je tresao mrežu, nekoliko puta bio ,,meč viner“.

Počeo je mjesec kao jedini strijelac u pobjedi nad Atletik Bilbaom (1:0), prije nego je ,,otvorio“ Atletiko Madrid u gradskom derbiju (2:0).

Zaokružio je 2021. postigavši dva gola u uvodnih sedam minuta u još jednoj pobjedi nad Bilbaom u kratkom periodu, ovog puta na ,,San Mamesu“.

Januar

Nova godina – isti Benzema, koji je 8. januara dva puta natjerao golmana Valensije na kapitulaciju.

Real je potom otputovao u Saudijsku Arabiju na španski Superkup, gdje je Karim pogađao metu i u polufinalu s Barselonom i u finalu s Atletik Bilbaom.

Kraj mjeseca ipak nije bio prijatan jer je doživio povredu tetive protiv Elćea, zbog čega je pauzirao četiri sedmice.

Februar

Nakon što je tri utakmice odgledao s tribina, uključujući i poraz od Bilbaa u četvrtfinalu Kupa kralja (1:0), Benzema se vratio u prvu postavu Reala za duel s Pari Sen Žermenom u osmini finala Lige šampiona.

Nije djelovao raspoloženo na ,,Parku prinčeva“, gdje je Kilijan Mbape u finišu obezbijedio šampionu Francuske malu prednost pred revanš u Madridu.

Ali briga zbog Karimove forme trajalo je kratko. Učestvovao je kod sva tri pogotka Reala u trijumfu nad Alavesom, prije nego je u 83. minutu narednog vikenda donio tri boda na gostovanju Rajo Valjekanu.

Mart

Karim Benzema je kandidaturu za Zlatnu loptu definitivno potvrdio u martu.

Nakon što je mjesec počeo golom i asistencijom protiv Real Sosijedada, četiri dana kasnije upisao je het-trik u drugom poluvremenu i spektakularno ,,oteo“ PSŽ-u mjesto u četvrtfinalu.

Potom je asistirao kod prvog i postigao druga dva gola u pobjedi nad Majorkom, postavši najefikasniji francuski fudbaler u modernoj eri, ispred Tjerija Anrija.

Koliko je (bio) bitan njegov uticaj na igru ,,merengesa“ pokazao je posljednji meč u martu kada je bez povrijeđenog Benzeme ekipa Karla Anćelotija na svom terenu deklasirana od Barselone (4:0).

April

Karim je na kraju aprila bio uvjeren u osvajanje svoje prve Zlatne kopačke, priznanja za prvog strijelca Evrope.

Postigao je oba pogotka u pobjedi nad Seltom i osigurao najbolji golgeterski učinak u sezoni u karijeri, a onda potvrdio moć uzastopnim het-trikom u Ligi šampiona, ovog puta protiv Čelzija.

Potom je dao gol gol odluke u sjajnom revanšu sa ,,plavcima“, a to ,,podebljao“ pobjedonosnim pogotkom u nadoknadi protiv Sevilje.

Toliko se ,,napunio“ samopouzdanja da je hladnokrvno ,,panjenkom“ dao gol Mančester sitiju u polufinalu LŠ, jedan od dva u prvom poluvremenu na ,,Etihadu“.

Četiri dana kasnije, ušao je s klupe i upisao se u strijelce u trijumfu nad Espanjolom (4:0) kojim je osigurana titula u La Ligi.

Maj

Činilo se da će Real i Benzema završiti misiju u LŠ jer je Siti dočekao posljednji minut revanša s ukupnom prednošću od 5:3.

Ali tada je Rodrigo pogodio na asistenciju kolege iz napada, pa već u narednom minutu donio produžetke u kojima je Benzema iz jedanaesterca ovjerio nestvaran preokret.

Tokom maja je čuvao snagu za finale Lige šampiona, u kojem nije bio strijelac, ali nije bilo dileme ko je bio najzaslužniji za cijeli put do trofeja, koji je na kraju golom donio Vinisijus Žunior.

Jun

Benzema je završio sezonu 2021/22. golom za Francusku protiv Danske početkom juna, na startu Lige nacija.

Bio je to njegov 50. pogodak u sezoni za klub i reprezentaciju – u samo 56 utakmica.

Imao je i 16 asistencija na putu do osvajanja četiri trofeja, za jedan od impresivnijih individualnih učinaka u posljednjih 15 godina nekog fudbalera koji se ne zove Mesi ili Ronaldo.

Najbolji na svijetu – bez dileme, Karim Benzema.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve