Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Završnica liga petice: Savić na korak od titule, Jovetić brani mjesto u LŠ

Inter je prekinuo dominaciju Juventusa italijanskom Serijom A, Bajern Minhen osvojio devetu uzastopnu ''salataru'' u Njemačkoj, dok je Mančester siti ponovo mnogo ispred konkurencije u Engleskoj

Svaka od ”liga petice” – vodećih fudbalskih šampionata Evrope – završiće se predstojećeg vikenda.

U tri je šampion poznat – Inter je prekinuo dominaciju Juventusa italijanskom Serijom A, Bajern Minhen osvojio devetu uzastopnu ”salataru” u Njemačkoj, dok je Mančester siti ponovo mnogo ispred konkurencije u Engleskoj.

Premijer liga

Premijer liga je i jedina u kojoj je ostalo da se odigraju dva kola, u preostalih četiri na programu je još po jedna runda.

Na Ostrvu se, dakle, zna ono najvažnije – šampion. Zna se i ko ide u Čempionšip – iz elite ispadaju Fulam, Vest Bromič Albion i Šefild junajted.

Jasno je i da će Mančester junajted u Ligu šampiona, a do kraja će zanimljiva biti borba za preostala dva mjesta u najjačem evropskom takmičenju.

Lester ima 66, Čelzi 64, Liverpul 63, Totenhem i Vest Hem po 59 bodova.

Čelzi će igrati i finale Lige šampiona i ukoliko osvoji trofej, a završi peti u Premijer ligi, to se neće odraziti na četvrtoplasirani tim iz Engleske jer bi Englezi u tom slučaju imali pet predstavnika u LŠ.

Jedini scenario po kojem bi četvrti iz Premijer lige mogao da ,,izvisi“ bio je da Arsenal osvoji Ligu Evrope, Čelzi uzme Ligu šampiona, a oba tima završe van vodeće četvorke u prvenstvu. Arsenal je u polufinalu eliminisan od Viljareala, tako da je ta opcija otpala.

Lester i Čelzi su trenutno najbolje pozicionirani od svih kandidata za još dva mjesta u LŠ, ali njihov međusobni meč večeras u Londonu (21.15 h) znači da neko od pratilaca može da preskoči jednu od ove dvije ekipe.

Prije svega Liverpul, koji će biti među vodećih četiri ukoliko pobijedi Barnli u gostima i Kristal Palas kod kuće.

Ipak, postoji nekoliko scenarija po kojem bi ,,redsi“ mogli da ostanu ispod crte zbog gol razlike, ali bi ona mogla i da ih promoviše na mjesto kojem teže. ”Redsi” i Lester trenutno imaju ”plus 21”, Čelzi ”plus 22”. ”Plavci” će u posljednjem kolu gostovati Aston Vili.

Liverpul bi sa dvije pobjede došao do kote od 69 bodova, koliko bi na diobi četvrtog mjesta imao Lester ukoliko izgubi od Čelzija, a savlada Totenhem.

Pobjede ”redsa” značile bi poboljšanje gol razlike, pa bi ,,lisice“ morale da pobijede Totenhem velikom razlikom…

Čelzi i Liverpul bi takođe mogli da budu izjednačeni, sa po 64 ili 67 bodova. I tada bi jedan jedini gol mogao da odluči.

Vest Hem je remijem sa Brajtonom šanse za ulazak u LŠ sveo na minimum.

Njihova jedina šansa je da preskoče Čelzi, ali bi i Liverpul morao da posrne u posljednja dva meča. ”Čekićari” sjutra moraju da pobijede VBA u gostima, a u nedjelju Sautempton kod kuće.

I Totenhemova nada živi – neophodno mu je da pobijedi Aston Vilu kod kuće i Lester u gostima, a da Čelzi ne osvoji više od jednog i Liverpul više od dva boda do kraja.

Matematički, ”pijevci” ne mogu da stignu Lester.

La Liga

U Španiji se prvenstvo završava takođe u nedjelju, ali će šampion biti poznat dan ranije. Atletiko Madrid je na korak od prve titule u La Ligi od 2014. godine.

Stefanu Saviću (neće biti u timu zbog kartona) i drugovima potrebna je pobjeda nad Valjadolidom, koji još ima šanse za opstanak. U slučaju remija ,,kolćonerosa“ i pobjede Real Madrida nad Viljarealom kod kuće, gradski rivali bili bi izjednačeni na vrhu sa po 84 boda, a trofej bi otišao ekipi Zinedina Zidana jer je bolja u međusobnim duelima.

Barselona i Sevilja će takođe predstavljati Španiju u Ligi šampiona naredne sezone, možda i Viljareal ukoliko osvoji Ligu Evrope.

U Ligi Evrope će igrati Real Sosijedad i Betis.

Na začelju, Ueska i Elće imaju po 33 boda, Valjadolid 31, Eibar 30. Niko još nije otpisan.

Serija A

Nedjelja bi mogla da donese senzacionalan rasplet u Seriji A, po kojem bi Juventus poslije devet uzastopnih Skudeta ostao čak bez plasmana u Ligu šampiona.

”Stara dama” je peta uoči posljednjeg kola sa 75 bodova, jednim manje od Milana i Napolija, a tri od Atalante koju ne može da preskoči jer je lošiji u međusobnom skoru.

Milan u posljednjem kolu gostuje upravo Atalanti, dok će Napoli dočekati Veronu.

U slučaju da Juve uzme bod na gostovanju Bolonji, a Milan i Napoli izgube, tri ekipe imale bi isti broj bodova. ”Rosoneri” su međusobno bolji od oba konkurenta, a Napolitanci od ”stare dame”.

Jedina sigurna varijanta za Juve je da pobijedi, a Milan ili Napoli to ne urade.

Na dnu je sve riješeno – Benevento, Krotone i Parma idu u Seriju B.

Bundesliga

U subotu će se otkloniti posljednje dileme u Bundesligi. Nema ih mnogo: Bajern je šampion, u Ligu šampiona će i RB Lajpcig, Borusija Dortmund i Volfsburg, dok će Ligu Evrope igrati Ajntraht i Bajer, a u kvalifikacije za LE će tim koji bude sedmoplasirani.

Šalke je odavno ispao, dok se borba za spas vodi između Arminije (32), Verdera (31) i Kelna (30).

Keln će dočekati Šalke, Arminija će gostovati Štutgartu, dok će Verder ugostiti Borusiju iz Menhengladbaha.

Jedna ekipa će u baraž, jedna će u Cvajtu.

Liga 1

Neočekivan epilog na pomolu je u Francuskoj, gdje će prvoplasirani Lil (80) u nedjelju gostovati rasterećenom Anžeru.

”Mastifi” su minulog vikenda remizirali sa Sent Etjenom (0:0), ali su ostali ispred Pari Sen Žermena koji će sezonu završiti okršajem sa Brestom u gostima.

Nejmaru i drugovima bi u slučaju poraza Lila odgovarao i remi u Brestu jer imaju mnogo bolju gol razliku, što je odlučujuće u slučaju da ekipe budu bodovno izjednačene.

Moguće je da na kraju tri ekipe na vrhu budu poravnate, s obzirom na to da Monako imako tri boda manje od Lila, a dva od PSŽ-a.

Ekipa Stevana Jovetića zbog gol razlike ipak nije toliko realan kandidat za titulu i imperativ joj da u posljednjem kolu kao gost savlada Lens kako bi zadržala prednost nad Lionom (dočekuje Nicu) i mjesto u Ligi šampiona.

Nim i Dižon su novi drugoligaši, a čak šest ekipa strahuje od baraža, od kojih najviše osamnaestoplasirani Nant.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve