Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Završena preregistracija: Janović zadovoljan, sistem u sportu uređeniji

Janović je konstatovao da sada imamo jasnu i transparentnu situaciju, koja podrazumijeva da divlji klubovi i savezi više neće moći da se prikrivaju iza onih koji stvarno rade i doprinose razvoju sporta u Crnoj Gori

Ministar sporta i mladih Nikola Janović danas je održao konferenciju za medije, prilikom čega je iznio rezultate postignute od jula 2018. godine, odnosno od početka implementacije novog Zakona o sportu.

Nikola Janović

Velike uspjehe naših sportista po kojima smo godinama unazad kao država prepoznati doživjeli smo kao obavezu da unaprijedimo i uredimo sistem sporta.

Danas imamo snažniji i uređeniji sistem koji prati naše sportiste u svakom smislu.

,,Od 3000 klubova i saveza koje smo zatekli u Registru sportskih organizacija, u proces preregistracije po novom Zakonu ušlo je njih 854, što znači da preko 2000 nije nikada ni funkcionisalo već je riječ o fiktivnim klubovima”, kazao je ministar Janović.

Takođe, više nema lica u sportskim organizacijama koja su pravosnažno osuđena za onaj opseg krivičnih djela koje prepoznaje Zakon o sportu, a procedure provjere je prošlo preko 30.000 lica od čega je preko 1500 moralo da se povuče iz saveza i klubova po ovom osnovu.

Janović je konstatovao da sada imamo jasnu i transparentnu situaciju, koja podrazumijeva da divlji klubovi i savezi više neće moći da se prikrivaju iza onih koji stvarno rade i doprinose razvoju sporta u Crnoj Gori. Ovo će, smatra ministar doprinijeti i razvoju dječijeg sporta čija je realizacija u planu Ministarstva sporta i mladih do kraja tekuće godine.

Naposljetku, Janović se osvrnuo na premije koje su najveće u regionu, a koje se sada uplaćuju direktno sportistima. Ministar je istakao da je za stipendiranje blizu 400 talentovanih reprezentativaca izdvojeno iz budžeta u 2018 i 2019. godini preko 600.000 eura, a da je novo zakonsko rješenje kojim je utvrđen status „perspektivni sportista“ omogućilo da naših 40 najmlađih reprezentativaca dobiju stipendiju Ministarstva sporta i mladih u periodu od godinu dana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve