Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Za olimpijsko zlato Kosovo sportiste nagrađuje sa 100.000 eura

Na osnovu uredbe o državnim nagradama, osim zlatne, nagrađuju se i sportisti koji osvoje druge medalje na evropskim, svjetskim prvenstvima ili na Olimpijskim igrama. Tako se za srebrnu medalju dodjeljuje 60.000 eura, a za bronzanu 40.000

Svi sportisti sa Kosova, koji su postigli vrhunske rezultate u različitim sportskim disciplinama, bilo na evropskim i svjetskim prvenstvima ili Olimpijskim igrama, dobiće podršku države, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) zvaničnici Ministarstva kulture, omladine i sporta, kao i iz Kosovskog olimpijskog komiteta.

Kosovske džudistkinje Distria Krasnići (Krasniqi) i Nora Đakova (Djakova) osvojile su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Na osnovu Zakona o sportu, Ministarstvo kulture, je obavezno da ove sportistkinje, ali i njihovog trenera Dritona Kuku, nagradi prema uredbi o državnim nagradama.

Iber (Alaj) Aljaj, šef odjeljenja za sport u okviru Ministarstva kulture, omladine i sporta, za RSE objašnjava da osvajač zlatne olimpijske medalje dobija nagradu u vrijednosti od 100.000 eura, a trener 50.000 eura. Isto tako, oni će dobiti trajnu novčanu podršku poslije 45. godine života.

“Smatram da je u ovim oblastima Kosovo, čak i sa svojim lošim budžetom, osiguralo da sportisti koji postignu rezultate, budu finansijski podržani i imaju poseban status u društvu Kosova“, navodi Aljaj.

Na osnovu uredbe o državnim nagradama, osim zlatne, nagrađuju se i sportisti koji osvoje druge medalje na evropskim, svjetskim prvenstvima ili na Olimpijskim igrama. Tako se za srebrnu medalju dodjeljuje 60.000 eura, a za bronzanu 40.000.

Takođe, mladi sportisti koji se takmiče u okviru juniorskih takimičenja, kao što su Evropske igre mladih, dobijaju novčanu nagradu od oko 25 odsto od ukupne nagrade za starije sportiste, u zavisnosti od toga koju su medalju osvojili i kategorije u kojoj su se takmičili.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve