Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vukotić: Odluka FSCG odlična, svaka druga bi izazvala polemiku i nezadovoljstvo

Timovi su imali manje od dvije sedmice da se spreme za nastavak lige, a do kraja šampionata čeka ih paklen ritam – 13 utakmica, a za neke još Kup i baraž

Prekinuta sezona nastavlja se u subotu utakmicama 24. kola Telekom 1. CFL.

Vukotić, Foto: Fscg.me

Kako će ekipe izgledati u borbi za bodove, u kakvoj su formi, koliko su igrači fizički spremni i u kojoj mjeri će se odraziti pauza od skoro tri mjesesa – pitanja su na koja pravi odgovor u ovom trenutku nemaju ni struka, a ni akteri na terenu. Fudbal je, međutim, pobijedio pandemiju virusa kovid-19, a o tome svjedoči odluka Fudbalskog saveza Crne Gore da se prvenstvo i Kup odigraju do kraja.

“Savez je donio najbolju moguću odluku. Kada su se već stekli uslovi, kada je stiglo odobrenje i od NKT-a, svakako je bolje da se igra, nego da pauza bude pet mjeseci. Velika je i ovako, dva i po mjeseca bez fudbala, bez pravih treninga, ostaviće traga, a vidjećemo u kojoj mjeri. Ovo je situacija koju nijesmo imali ranije i na svakoj ekipi je da se interno postavi prema problemu, nađe rješenje. Važno je da se fudbal vraća na scenu i što će epilog sezone na najsportskiji način pokazati gdje je kome mjesto na tabeli. Svako drugo vrednovanje izazvalo bi polemiku i nezadovoljstvo”, rekao je selektor mlade reprezentacije Miodrag Vukotić za Arenu.

Timovi su imali manje od dvije sedmice da se spreme za nastavak lige, a do kraja šampionata čeka ih paklen ritam – 13 utakmica, a za neke još Kup i baraž.

“Sigurno da u početku igra neće biti na željenom nivou, ali će se dizati kako utakmice budu odmicale. Igrači se nijesu zapustili, već je svaki od njih iz kluba dobio program za individualni rad kod kuće za vrijeme prinudne pauze. To znači puno, jer nijesu morali da prolaze taj dio od kada su počeli timski treninzi. Možda sada nijesu u top stanju, ali će kroz utakmice i to doći – dodao je Vukotić. U Bundes ligi je nedavno bilo osam povreda u jednom kolu, a gotovo svakodnevno iz nekog od klubova liga petice stižu vijesti o povredama igrača.”

Postoji li ta vrsta straha za naše fudbalere?

“Povrede su splet okolnosti. Zašto se one dešavaju – može biti mnogo razloga. U Njemačkoj je jači ritam i intenzitet mečeva. Povreda ima i tokom priprema, pa i kada su igrači fizički spremni. To je sastavni dio fudbala. Stvari ne treba relativizovati. Siguran sam da će stručni štabovi uraditi sve da probleme te prirode svedu na minimum. Trenažni koncept treba prilagoditi situaciji, konkretno -duelima koji dolaze na svakih četiri/pet dana. Treneri imaju mogućnost da sa većim brojem izmjena prošire rostere, a samim tim i da više igrača dobije prostora. Smatram da je najbolji trenutak da se minutaža dodijeli mlađim fudbalerima, pogotovo što od naredne sezone imamo pravilo da na terenu uvijek budu dva igrača ispod 21. godine. Finiš ove sezone biće i neka vrsta pripreme za sljedeću takmičarsku godinu, budući da će biti jako malo vremena između dva prvenstva. To nije novina za učesnike evropskih takmičenja, ali jeste za ostale ekipe. Sada će svi biti u istoj poziciji”, naglašava Vukotić.

Prvenstvo pod kontrolom drži Budućnost koja na vrhu tabele ima 11 bodova prednosti u odnosu na Sutjesku. Trebalo bi da se desi čudo da ,,plavi” ne osvoje titulu, četvrtu u klupskoj istoriji, a prvu od 2017. godine kada je upravo Vukotić bio predvodnik šampionske generacije. Mnogo više neizvjesnosti biće oko trke za kvalifikacije za Ligu Evrope, kao i u donjem dijelu tabele.

“Budućnost ima ogromnu prednost i glavni je favorit za titulu. Ostalo je, doduše, 13 kola do kraja, 39 bodova u opticiju, sve je moguće u fudbalu, ali mislim da podgorički tim neće ispustiti bodovnu zalihu na tabeli. Budućnost je i do sada pokazala da je najbolja ove sezone”, naglašava Vukotić, koji dodaje:

“Biće interesantno oko borbe za ostala mjesta koja vode u Evropu. Sutjeska je druga, Iskra trenutno treća, ali tu su Zeta i eventualno Lješkopolje koje može da se umiješa za četvrtu poziciju. I to je mjesto koje u krajnjem može da donese međunarodnu scenu. Uzbudljivo je i na samom začelju, oko izbjegavanja baraža, a i posljednjeplasirani Grbalj ima nadu da se izvuče”, kazao je nekadašnji kormilar Titograda, Budućnosti i Rudara.

Igraće se i završnica Kupa, ali u izmijenjenom formatu. Umjesto dvije, na programu je jedna utakmica polufinala. Potom slijedi finale pod Goricom,

“Raspored je zgusnut i za očekivati je bilo da se igra jedan meč u polufinalu. Svakako je dobra odluka da se i to takmičenje privede kraju na terenu. U polufinalu su Budućnost, Sutjeska, Podgorica i Petrovac. Iznenađenja su česta u Kupu. Vjerujem da će biti zanimljiva borba i za taj trofej, pogotovo što Budućnosti može da donese duplu krunu, Sutjesci da spasi sezonu, a Podgorici i Petrovcu da izbore Evropu”, zaključio je Vukotić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve