Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Više od vijeka crnogorske avijacije: Knjiga o vazduhoplovnoj istoriji naše zemlje

On je podsjetio da se počeci crnogorskog vazduhoplovstva vežu sa septembar davne 1913. godine, kada je na Cetinju, na Obilića poljani, sletio Italijan slovenačkog porijekla

“Više od vijeka” naziv je monografije autora Boris Čirgić i Aleksandra Radića, koja je juče predstavljena u u Podgorici povodom obilježavanja 108 godina crnogorske avijacije.

“Značajno mjesto u kutiji za čuvanje vremena svakog naroda ima upravo činjenica koja je ovim djelom ostala trajno sačuvana. Ova jedinstvena monografija, autora Čirgića i Radića, obiluje mnoštvom podataka. Ilustrovana brojnim fotografijama na pravi način predstvlja početke i razvoj crnogorskog vazduhoplovstva”, istakao je predsjednik borda direktora Aerodroma Crne Gore Nebojša Đoković.

On je podsjetio da se počeci crnogorskog vazduhoplovstva vežu sa septembar davne 1913. godine, kada je na Cetinju, na Obilića poljani, sletio Italijan slovenačkog porijekla.

“Dočekan je uz oduševljenje od kraljevske porodice i brojnih građana. Kralj Nikola ga je tada nazvao krilaticom, rekavši kako je sletio krilatić”, kazao je Đoković.

To je, kako je dodao, bilo nepunu deceniju od zvaničnog leta braće Rajt u Sjevernoj Karolini

On je kazao da je 5. maja 1930. godine u Podgoricu sletio prvi civilni avion, dok se redovan putnički saobraćaj uspostavlja 1954. godine, na relaciji Beograd – Podgorica.

Kako je napomenuo, Aerodrom u Tivtu je svečano otvoren i počeo sa radom 1. maja 1957. godine, a direktna linija sa Beogradom se uspostavila 15. juna.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski je istakao da su Aerodromi preduzeće Crne Gore i svih njenih građana te da je potrebno stvoriti novu viziju razvoja kako ići dalje.

“Naši prioriteti ostaju unapređenje infrastrukture, podizanje nivoa usluge, reorganizacija preduzeća kako bi radili kao moderna i kompletna vazdušna luka”, poručio je Jandreoski.

Autori monografije Boris Čirgić i Aleksandar Radić zahvalili su se Aerodromima što su podržali monografiju, i porčili da su dali sve od sebe da na pravi način pokažu izuzetno bogatu vazduhoplovnu istoriju Crne Gore, kao i da je teško staviti između korica sve ono što bi onaj koji piše knjigu to htio.

“Rezultat je na kraju dobar jer je opisano sve ono što se dešavalo u ovoj oblasti u Crnoj Gori”, rekao je Radić.

On je kazao da ne treba zaboraviti komponentu ratnog vazduhoplovstva i to da su u Podgorici tradiconalno školovani piloti.

“I za potrebe Jugoslavije, ali i za Libiju, Zambiju. Trebalo je prikazati tu priču, otkinuti neke fragmente i podsjetiti ljude koliko je to značajno i da u budućnosti, na bazi tog naslijeđa, može da se očekuje mnogo lijepih stvari i mnogo letova za avijaciju”, kazao je Radić

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve