Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Velika tuga: Preminuo Ilija Petković

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije preminuo je u 75. godini života. Njemu je nedavno pukao čir, a hospitalizovan je kada su se stvari iskomplikovale zbog zaraze korona virusom

Nakon kratke i teške bolesti, umro je nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore Ilija Petković.

Petković, Foto: Novosti.rs

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije preminuo je u 75. godini života. Njemu je nedavno pukao čir, a hospitalizovan je kada su se stvari iskomplikovale zbog zaraze korona virusom.

Čuveni “Petko”, bio je reprezentativac Jugoslavije i selektor nacionalnog tima u dva mandata. Reprezentaciju SR Jugoslavije je kratko vodio početkom veka, da bi se potom vratio “u vruću fotelju” 2004. godine kao selektor Srbije i Crne Gore.

Kao krilo Jugoslavije debitovao je 1968. godine u pobedi nad Francuskom 5:1 u četvrtfinalu Kupa evropskih nacija, a iste godine je nastupio i u finalu Prvenstva Evrope protiv Italije. Za života je postao legenda OFK Beograda, kluba koji je obeležio njegovu igračku karijeru.

Kao selektor SCG je uspeo da odvede reprezentaciju na Svetsko prvenstvo 2006. godine, gde je selekcija tada već bivše države doživela neuspeh.

Petković je nakon komplikacija sa zdravljem bio prebačen u kovid bolnicu na Bežanijskoj kosi zbog posledica virusa korona. Tamo se nalazio pod strogim nadzorom lekara, bio je čak i priključen na respirator, ali je životnu bitku na kraju izgubio.

Bio je predsednik Stručne komisije Fudbalskog saveza Srbije i predsednik FS Beograda.

Poslednji put u javnosti imali smo prilike da ga vidimo na žrebu polufinala Kupa Srbije, kada je u šaljivom tonu žrebanjem kuglica spojio “večite” rivale Crvenu zvezdu i Partizan.

U Igračkoj karijeri je osim za OFK Beograd nosio i dres francuskog Troja, dok je u trenerskoj karijeri sedeo na klupi OFK Beograda, švajcarskog Serveta, japanske Fukuoke, grčkog Arisa, korejskog Inčona, katarskog Al Ahlija…

U dresu Jugoslavije upisao 43 nastupa i postigao šest golova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
poiv
27.06.2020-18:23 18:23

jes vala tuga golema..evo obraza ne susim od jutros..kao sto njh tamo boli uvo za nas tako i mene za njih i to puta deset..ociju nam se ne gledalo dabogda nikad vise…kolko mi je bilo lijepo na more ova tri dana kad ih nema ne mogu vam objasniti