Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Varljivo ljeto 2021: Fudbal više nikad neće biti isti

Uprkos neviđenim finansijskim gubicima zbog pandemije, prelazni rok će ostati upamćen kao nijedan prethodni

Ne pamti se da je u jednom prelaznom roku toliko fudbalskih zvijezda promijenilo klub.

Dovoljno je pomenuti najveće među njima, Lea Mesija i Kristijana Ronalda. Ali tu su i Antoan Grizman, Romelu Lukaku, Serhio Ramos, Đanluiđi Domaruma, Džek Griliš… Trošene su milijarde na nove igrače iako je UEFA objavila izveštaj u kojem se procjenjuje da je pandemija Covid-19 evropske klubove koštala gotovo osam milijardi eura.

Uprkos neviđenim finansijskim gubicima zbog pandemije, prelazni rok će ostati upamćen kao nijedan prethodni.

Na kraju prošle sezone bilo je teško zamisliti da će bilo koja od najvećih fudbalskih zvijezda na kraju promijeniti klub prije početka nove, a dogodilo se da su to učinili baš oni najveći – Leo Mesi i Kristijano Ronaldo.

Ali krenimo redom.

Klubovi iz Premijer lige su ovog leta potrošili novih milijardu funti na transfere, a iako nije među najvećima, šokantan povratak Kristijana Ronalda u Mančester Junajted svakako je broj 1 među svim transferima u Engleskoj.

Izgledalo je da će po napuštanju Juventusa slavni Portugalac potpisati za Mančester Siti, da bi prošlog petka samo 24 sata kasnije odlučio da se vrati na Old Traford, 12 godina nakon odlaska u Real Madrid.

Povratak Kristijana Ronalda izazvao je oduševljenje među svima kojima je Junajted u srcu – od navijača do samih igrača. Ogroman je to podstrek, ali i dodatni pritisak za Solskjera, koji je od preuzimanja ekipe krajem 2018. godine potrošio 441 milion funti na pojačanja, da konačno osvoji neki trofej sa ”crvenim đavolima”.

Uoči Deadline day-a premijerligaši su potrošili tačno 962 miliona funti na nove igrače, da bi se posljednjeg dana pored pomenutog Kristijana Ronalda dogodilo još nekoliko zanimlijvih transfera.

Među kojima je dolazak Hrvata Nikole Vlašića iz moskovskog CSKA u Vest Hem, Brazilca Emersona Rojala iz Barselone, tačnije Betisa, u londonski Totenhem, mladog Danijela Džejmsa iz Mančester Junajteda u Lids, kao i Saula Nigueza iz madridskog Atletika u Čelsi.

Podstrek i pritisak za Solskjera

U Mančester Junajtedu mogu zadovoljno da trljaju ruke. Ne samo zbog angažovanja Kristijana Ronalda. Istina morali su dobro da se otvore. Više od 100 miliona funti.

Ole Gunar Solskjer je pored nekadašnjeg saigrača dobio i supertalentovanog Džejdona Sanča iz Borusije Dortmund za 73 miliona funti. Takođe za 34 miliona funti i trofejnog Rafaela Varana, momka koji je naučio da osvaja trofeje u dresu Real Madrida i reprezentacije Francuske.

Građanin od 100 miliona

Šampion Engleske i gradski rival Mančester Siti nije uspio da dovede Kristijana Ronalda, niti Harija Kejna, ali je srušio britanski rekord angažovanjem kapitena i najboljeg igrača Aston Vile Džeka Griliša. Njegov transfer iz Vila Parka koštao je Građane okruglo 100 miliona funti.

I evropski šampion Čelsi je doveo kapitalno pojačanje. Tačnije, vratio ga je na ”Stamford Bridž”. Naravno, to je Romelu Lukaku. Stigao je iz najboljeg tima Serije A Intera iz Milana i to za ogromnih 97,5 miliona funti, što je drugi najveći transfer ovog ljeta poslije Džeka Griliša.

Odličan posao napravili su londonski Plavci i dovođenjem Saula Nigueza na pozajmicu iz madridskog Atletika.

Tobdžije trošadžije

Više novca od oba Mančestera i Čelsija potrošio je Arsenal, ali ne djeluje da se preterano ojačao. Na nove igrače je uložno čak 150 miliona funti, uključujući 50 miliona funti za novog engleskog reprezentativca Bena Vajta iz Brajtona, 30 miliona funti za veznog igrača Real Madrida Norvežanina Martina Edegora i 24 miliona funti za rezervnog golmana engleske reprezentacije Arona Ramsdejla iz Šefild Junajteda.

Poslednjeg dana prelaznog roka stigao je i bek Bolonje, Japanac Takehiro Tomijašu za 15.5 miliona funti.

Istina, Tobdžije su uspjele i da smanje 200 hiljada funti nedeljno sa svog platnog spiska pošto je brazilski krilni fudbaler Vilijan pristao da sporazumno raskine ugovor i vrati se u Brazil, tačnije u Korintijans.

Liverpul je doveo defanzivca Ibrahimu Konatea iz RB Laipcig za 36 miliona funti, dok je Aston Vila potrošila novac zarađen od prodaje Džeka Griliša. Između ostalih dovela je napadača Denija Ingsa, veznog igrača Emilijana Buendiju i krilnog fudbalera Leona Bajlija.

PSŽ pobednik, Barselona gubitnik?

U Francuskoj je naravno u prvom planuLionel Mesi. Nakon što mu je istekao ugovor sa Kataloncima učinio je doskora nezamislivo – napustio je Barselonu i prešao u Pari Sen Žermen.

Ne treba posebno da se priča šta njegov dolazak značni za francuski fudbal. I ako bi za Mančester Junajted moglo da se kaže da je pobjednik prelaznog roka u Engleskoj, onda je to bez sumnje PSŽ kad je u pitanju ostatak Evrope.

Parižani su pored Mesija uspjeli da bez obeštećenja dovedu i dojučerašnjeg kapitena Reala Serhija Ramosa, golmana Milana Đanluiđija Domarumu, Liverpulovog Holanđanina Đinija Vajnalduma i talentovanog portugalskog defanzivca Nuna Mendeša iz lisabonskog Sportinga.

Svi zajedno koštali su jedno veliko ”nula”. Praktično jedni igrač za koga su Parižani morali da se ”otvore” je Marokanac Ašraf Hakimi za koga su platili Interu iz Milana 60 miliona eura.

Ako je PSŽ pobednik ljeta u evropskom fudbalu, onda bi za Barselonu moglo da se kaže da je gubitnik ljeta.

Sve je počelo još 5. avgusta kad je predsednik Barselone Đoan Laporta naveo ”finansijske i strukturne prepreke” u vezi sa Mesijevim novim ugovorom. Argentinac je ”morao” da ode i to je bio pravi šok za svijet fudbala.

Ne samo što su ostali bez Mesija ne zaradivši ni euro na svom najboljem fudbaleru svih vremena, već su za 12 meseci od trilinga Mesi, Luis Suarez, Grizman spali na Brajtvajta, Depaja i (kad se oporavi) Aguera.

Naravno, priča o pobjednicima i gubitnicima prelaznog roka ne mora ništa da znači. Jedini sudija biće rezultati na terenu.

Viđeni, a neostvareni transferi

Bilo je širom Evrope i viđenih transfera koji se ipak nisu dogodili. Broj jedan je svakako neostrvaren transfer Kilijana Mbepea iz Pari Sen Žermena u Real. Madriđani su podizali ljestvicu sa 160 na 170, zatim i 200 miliona evra, ali su katarski vlasnici PSŽ-a i tu demonstrirali finansijsku moć. Ostali su dosljedni i odbili da prodaju jednu od svojih najvećih zvijezda iako Mbapeu sledeće godine ističe ugovor i moći će slobodno da ode bez obeštećenja.

Da je ovaj transfer realizovan izvori bliski PSŽ-u kažu da bi francuski gigant pokušavao da u poslednjem trenutku dovede Erlinga Brauta Holanda iz Dortmunda.

Neostvaren transfer je onaj Harija Kejna u Mančester Siti. Građani su takođe nudili bogatstvo, ali se iz Totenhema nijesu dali prevariti. Odlučili su da zadrže svog kapitena i najboljeg strijelca kome ostaju još dvije godine ugovora.

Što bi rekao legednarni Gari Lineker: ”Ovaj prelazni rok deluje krajnje zbunujuće”.

Na kraju, teško je reći ko je koga prevario ovog varljivog leta 2021.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve