Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Mundobasket: Španija svjetski šampion, u finalu slomila Argentinu

Španija i Argentina su se na najvećoj svjetskoj smotri sastajali sedam puta od kojih je furija pobjedila pet puta, a prvi susret je bio davne 1974. godine kada su slavili 96:89.

Drugi put u istoriji, košarkaši Španije su prvaci svijeta, pošto su u finalu Svjetskog prvenstva pobijedili Argentinu 95:75.

Rubio, Foto: FIBA

Nakon Japana 2006. ekipa Serhija Skariola ponovo je slavila u Aziji, a zanimljivo je da je prvi meč u kvalifikcijama za Mundobasket odigrala u Podgorici, kada je savladala Crnu Goru, u novembru 2017. godine.

U finalu je “furija” savladala Argentinu u utakmici koju je kontrolisala od prvog do posljednjeg minuta.

Nije bilo neizvjesnosti praktično ni u jednom trenutku, Španija je dominirala, imala i 22 poena prednosti, dok je Argentina neuspješno pokušavala da uhvati ritam.

Španci su potpuno zaustavili Luisa Skolu, koji je tek u posljednjoj četvrtini dao prvi koš iz igre.

Dominirali su ispod oba koša, nerijetko i nakon ofanzivnih skokova dobijali drugu ili treću priliku da poentiraju.

Argentine je bila daleko od nivoa iz utakmica sa Srbijom i Francuskom, kada su oduševili svjetsku košarkašku javnost.

Riki Rubio predvodio je Španiju sa 20 poena i sedam skokova, 15 je dodao Ljulj, 14 Gasol, po 11 Fernandez i Huanćo Ernangomez.

U argentinskom timu 24 poena Deka, 17 Laprovitole, 11 Kampaca, a samo osam Luisa Skole.

Bronza je pripala Francuzima, koji su u meču za treće mjesto pobijedili Australiju 67:59.

Argentina – Španija 75:95

Tok meča:

I četvrtina

Španija je odmah nametnula svoj ritam i napravila seriju 14:2, da bi Argentina podigla svoj nivo igre i s dvije vezane trojke Brusinja i poenima iz igre Kampaca i Deka napravila svoju seriju 11:0 za potpuni povratak u meč  14:13. Izabranicima Serđa Skariola se to nije svidjelo pa su opet dali gas i novom serijom 9:1 završili prvu četvrtinu 23:14.

II četvrtina

Španija je nastavila sa jakim intenzitetom i s dvije trojke Rudija Fernandesa i poenima iz igre Viloi Enangomeza stekla najubjedljiviju prednost 31:14 da bi Laprovitol s svojom serojom od sedam poena malo ublažio nadmoć “furije” 31:21. Izabranici Serhia Hernandesa su pokušavali da ublaže prednost, ali Španci su iskusno čuvali prednost i na poluvremenu su vodili 43:31.

III četvrtina

Kao i na poluvremenu Španci su prvi nametnuli svoj ritam i stekli najubjedljiviju prednost 55:33, da bi Dek i Kampaco trojkama ublažili deficit “gaučosa”. Međutim, “furija” pravi svoju mini seriju i zadržavaju najubjedljiviju prednost 60:39. Razmjenjeno je nekoliko poena na obje strane i Španija je na samo jednu četvrtinu od osvajanja zlata 66:49.

IV četvrtina

U posljednjoj četvrtini Argentina je bolje startovala i smanjila prednost “furije” na minus 12 (68:56). Španci su opet povisili prednost da bi Dek s dva uzastopna poena opet vratio zaostatak Argentine na minus 12 (78:66). Vremena je bilo sve manje i Španija je napravila novu seriju i rutinski privela šamponat kraju i osvojila zlato s konačnih 95:75.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve