Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

ISTORIJSKI USPJEH ZA CRNOGORSKU ATLETIKU: Srebrna medalja za Mariju Vuković na Evropskom prvenstvu!

Riječ je o istorijskom uspjehu za crnogorsku atletiku

Crnogorska skakačica uvis Marija Vuković osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu. Riječ je o istorijskom uspjehu za crnogorsku atletiku, a malo je falilo da to bude zlato. Naime, Vuković je zastala na identičnoj visini na kojoj i pobjednica, Ukrajinka Jaroslava Mahučik. No, naša je takmičarka više puta rušila ljestvicu tokom prethodnih skokova.

Za razliku od ostalih finalistkinja, Vuković i Ukrajinka Jaroslava Mahučik nijesu preskakale visinu od 182 centimetra, već su počele kada je ljestvica podignuta četiri centimetra.

Lako preko 186 i 190

Naša takmičarka je iz prvog pokušaja preskočila 186, a potom – što je djelovalo posebno ohrabrujuće – i 190 centimetara.

Samo četiri takmičarke uspjele su iz prvog pokušaja da preskoče pomenutu visinu, a kada je ljestvica podignuta na 193, u konkurenciji za medalje ostalo ih je osam.

Do tada su već otpale Mirela Demireva, Julija Levčenko, Elena Valortigara, Tatijana Gusin i Solen Žisel.

Iz prvog pokušaja preskočila i 193

Fantastična noć za našu atletičarku je nastavljena – iz prvog pokušaja preskočila je i visinu od 193 centimetra. Pored nje, iz prvog pokušaja ljestvicu su preskočile Angelina Topić i Brit Verman.

Zanimljivo je da Jaroslava Mahučik neće preskakati visinu od 193, već će direktno ići na 195.

Kada je ljestvica podignuta na 195, u konkurenciji za medalje ostalo je pet takmičarki.

Vuković dva puta rušila ljestvicu na 195

Kada je ljestvica podignuta na 195, u konkurenciji za medalje ostalo je pet takmičarki.

Iz prvog pokušaja, Vuković je srušila ljestvicu, ali nijesu je preskočile ni Geraščenko, ni Topić, niti Verman. Jedino je to bez greške uradila Jaroslava Mahučik.

Vuković ni drugi put nije uspjela preko 195. Ljestvicu su tada još jednom rušile i Geraščenko, Topić i Verman.

Uspjela iz trećeg pokušaja, Vuković ima medalju

U odlučujućem skoku, crnogorska atletičarka je preskočila.

Ispala je Geraščenko, a potom i Topić, pa je bilo jasno da Vuković ima medalju u džepu.

Borba za zlato: Vuković ili Mahučik

Kada je ljestvica podignuta na 197, u konkurenciji su ostale Marija Vuković i Jaroslava Mahučik.

Vuković je rušila iz prvog puta, ali i Ukrajinka.

Ni iz drugog puta naša takmičarka nije uspjela da preskoči 197. Mahučik, koja je rutinski savladavala prethodne visine, takođe je iz drugog pokušaja rušila ljestvicu.

Ipak, kako je Marija Vuković oborila i treći put, bilo je jasno da će Ukrajinki pripasti zlato, a našoj takmičarki srebro.

Konačan plasman

Nakon cjelokupnog finala, konačan plasman je sljedeći: 1. Jaroslava Mahučik (Ukrajina) 195, 2. Marija Vuković (Crna Gora) 195, 3. Angelina Topić (Srbija) 193, 4. Brit Verman (Holandija) 193, 5. Irina Geraščenko (Ukrajina) 193, 6. Mari Lorens Jungflajš (Njemačka) 190, 7. Lia Apostolovski (Slovenija) 190, 8. Morgan Lejk (Velika Britanija) 190, 9. Mirela Demireva (Bugarska) 186, 10. Tatijana Gusin (Grčka) 186, 11. Elena Valortigara (Italija) 186, 12. Solen Žisel (Francuska) 186.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
22.08.2022-06:03 06:03

Evo Marija, da Vam i običan čojek iz Crne Gore kaže da je ponosna što ste ostvarili sjajan uspjeh na Evropskom prvenstvu u atletici. Želim Vam svaku sreću u životu i sportskoj karijeri.