Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Kvalifikacije: Lavovi slomili Rumune i ovjerili novu evropsku vizu

U meču odluke za plasman u Mađarsku i Slovačku, ''lavovima'' je u Podgorici bio dovoljan i bod protiv Rumunije, ali su slavili 23:19 i ostali na drugom mjestu u grupi osam iza neprikosnovene Švedske

Peti put zaredom, a šesti ukupno, rukometaši Crne Gore igraće na prvenstvima Evrope!

U meču odluke za plasman u Mađarsku i Slovačku, ”lavovima” je u Podgorici bio dovoljan i bod protiv Rumunije, ali su slavili 23:19 i ostali na drugom mjestu u grupi osam, iza neprikosnovene Švedske.

”Balkanskim trikolorima”, nekadašnjoj rukometnoj velesili (četiri zlatne i dvije broznane medalje sa svjetskih prvenstava, srebro i tri bronze sa OI), bio je neophodan remi da prekinu odsustvo sa velikih takmičenja, koje traje od SP u Švedskoj 2011. godine.

Takav rezultat je odgovarao i timu Zorana Roganovića, ali kalkulacija nije bilo, niti je smjelo da bude.

Prvo poluvrijeme je bilo veoma izjednačeno, a dominirale su odbrane. Domaći nisu dali gol osam i po minuta, ali su u tom periodu primili samo dva, da bi potom mreža Nebojše Simića bila netaknuta 11 minuta. To je, međutim, bilo dovoljno samo za seriju 3:0 i drugo vođstvo od dva razlike (9:7, nakon 3:1).

Rumunija je do odmora izjednačila, a onda je u nastavku opet proradila granitna odbrana, kojom su komandovali Nebojša Simović i Vuk Lazović, a sjajno sa pozicija dva i pet pomagali Branko Vujović i Aleksandar Bakić.

Vujović je dao dva gola, a Simović i Marko Lasica po jedan u seriji 4:0, kojom je Crna Gora povela 13:9 i najavila trijumf.

Rumuni su koristili brojna isključenja “lavova” da nekoliko puta priđu na minus dva, ali bliže nisu mogli.

Posljednji nalet odbio je Vasko Ševaljević, koji je preuzeo odgovornost kada je bilo najvažnije i dao tri vezana gola od 50. do početka 55. minuta.

Crna Gora ide na Evropsko prvenstvo, koje se igra u januaru naredne godine u Mađarskoj i Slovačkoj.

Ko god da budu rivali, biće jači od Kosova i Rumunije, koje je Roganovićev tim jedva savladao. Valjda će tada i ”lavovi” biti jači za Stevana i Miloša Vujovića, Radojicu Čepića, Arsenija Dragaševića, možda još nekog…

Crna Gora – Rumunija 23:19 (9:9, 14:10)

Tok meča:

60’ – I to je to. Miloš Božović stavlja tačku na meč za konačnih 23:19. ”Lavovi” su ovjerili novu vizu za Evropsko prvenstvo.

55’ – Ševaljević u najbitnijim momentima postiže pogotke, priključuje mu se i Radović za novih plus četiri. 21:17.

50’ – Rumuni pokušavaju na sve načine da smanje zaostatak, ali naši momci ne dozvoljavaju pad u igri i čuvaju plus četiri. 18:14. Još deset nas minuta dijeli od evropske smotre.

45’ – Pogodak Božovića i Crna Gora čuva plus tri. To je Milošev treći pogodak u meču. 15:12.

40 – Imali su naši rukometaši plus četiri, da bi Vujović i Lazović zaradili isključenja i Rumuni to iskoristili da smanje zaostatak na minus dva. 13:11.

35’ – Sjajna igra naših rukometaša nakon pauze i imaju plus tri poslije pogodaka Simovića i Lasice. Rumuni ne pronalaze put do mreže Simića. 12:9.

31’ – Nastavlja se meč u Podgorici i pogodak Vujovića za novo vođstvo. 10:9.

30 – Neriješeno je nakon prvog poluvremena 9:9. ”Lavovi” su imali šansu da se odlijepe na plus tri ali je Bakić napravio prestup, da bi Rumuni uzvratili golovima Bujora i Gamindea za potpuni egal. Švedska u Štokholmu razbija Kosovo s 22:8.

25’ – Novi preokret naših rukometaša nakon pogodaka Božovića i Lasice, da bi Božović propustio zicer jedan na jedan s golmanom. 8:7.

20’ – Gaminde i Asoltanei vezuju dva pogotka za Rumune i ponovo preokreću rezultat. ”Lavovi” se suočavaju s poteškoćama u realizaciji napada nakon što je i Vujović pogodio okvir gola. 6:7.

15’ – Naši rukometaši ponovo uspostavljaju svoj ritam igre. Nakon pogodaka Božovića i Vujovića za novo vođstvo 6:5, Ševaljević s sedam metara pogađa prečku i propušta šansu da se odlijepimo na plus dva.

10’ – Pad u igri ”lavova”, što su Rumuni iskoristili da naprave totalni preokret, a raspoloženi Lasica s svojim trećim pogotkom vraća egal. 4:4.

5’- Dobar početak naših rukometaša. Nakon što su Rumuni poveli, Vujović i Lasica vezuju tri pogotka. 3:1.

1’ – Počeo je meč odluke u Podgorici!!!

”Lavovi” u posljednjem šestom kolu dočekuju Rumuniju u Podgorici i dovoljan im je remi za plasman na evropsku smotru.

Izabranici Zorana Roganovića igraju u osmoj kvalifikacionoj grupi i upisali su dva trijumfa protiv Kosova, 32:25 u Podgorici i 27:22 u Prištini uz tri poraza.

Rumunija je u Bukureštu slavila 36:27, kao i Švedska 27:24 u Lundu i 34:22 u Podgorici.

Švedska, nakon pet odigranih kola, ima maksimalan učinak i deset bodova.

Crna Gora ima četiri, a po bod manje Rumunija i Kosovo.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
02.05.2021-18:02 18:02

Ajmo momci, svi smo uz vas! Kako samo fali publika!!!

Tihana
02.05.2021-19:35 19:35

Tooooooooo momciiiii!!!!!!! Tooooo Šofro kralju, kad si ti prenosio morali su da dobiju!!!!!

Krsto
03.05.2021-03:03 03:03

Bravo lavovi..Vi ste ponos Crne Gore