Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

EURO 2020: Englezi izborili istorijsko finale, Kejn junak Vemblija

Gordi albion je uz mnogo poteškoća opravdao ulogu favorita protiv selekcije Danske i zakazao okršaj protiv Italije za kontinentalnu krunu

Foden i Kejn, Foto: AFP

Prvi put u istoriji, fudbalska reprezentacija Engleske boriće se za titulu prvaka Evrope.

”Gordi albion” je uz mnogo poteškoća opravdao ulogu favorita protiv selekcije Danske i zakazao okršaj protiv Italije za kontinentalnu krunu.

Hrabro su se Danci postavili od početka protiv favorizovanih Engleza nošenih s podrškom 60-ak hiljada navijača sa tribina. Dobro su igrali od strata utakmice i bili su prvi koji su stigli do vođstva.

U 29. minuti dosuđen je slobodan udarac iz zone šuta, nakon ubačaja, sudija Makeli je dodano približio prekršaj golu odakle se moglo ozbiljno šutirati.

Loptu je namjesto Damsgard i zaista fenomenalno pogodio. Mladi vezista Sampdorije je šutirao pod prečku, Pickford se bacio, ali jednostavno nije uspio sačuvati svoju mrežu.

Poslije primljenog gola uslijedio je silovit pritisak Engleza. Već u 38. minuti koloslanu šansu promašuje Sterling čiji udarac sa peterca brani odlično postavljeni Šmajhel.

Ipak, danski golman nije mogao ništa minut kasnije kada su domaći izveli skoro pa identičnu akciju, lopta je ponovo išla na Sterlinga, ispred kojeg je klizeći uletio Kjer i loptu poslao u svoj gol za izjednačenje. To je bio čak 11 augotol na turniru što do sada nije viđeno na Evropskim prvenstvima.

U nastavku su Englezi bili ti koji su imali nešto više od igre. Prvu veliku šansu imali su već u 55. minuti kada je Šmajhel zaista sjajno odbranio pokušaj glavom Megvajera nakon kornera.

Danci su znali povremeno zaprijetiti, ali kako se bližio kraj utakmice, igrači u bijelim dresovima su bivali sve opasniji i opasniji, ali je odbrana skandinavske selekcije bila na nivou.

U posljednjim minutama se uglavnom igralo na centru igrališta s vrlo malo rizika na obje strane što je nekako bilo i razumljivo obzirom na ulog i vrijeme do kraja utakmice.

Sudijska nadoknada je donijela ogroman pritisak ”gordi albiona”, na sve načine su tražili da izbjegnu odlazak u produžetke, ali je u regularanom vremenu ostalo 1:1.

U prvom produžetku identična slika kao u finišu regularnog toka. Englezi napadaju, Danci se uspješno brane. Istina, u nekim situacijama su bili i neprecizni kao Sterling u 99. minuti kada je šutirao sa ivice kaznenog prostora visoko preko gola.

Ključni detalj na meču desio u 103. minuti kada je Sterling prelako pao u kaznenom prostoru, a sudija Makkelije je dosudio penal za domaće. I u VAR sobi su odlučili da je bio kazneni udarac.

S bijele tačke je šutirao Kejn, Šmajhel je to odbranio, ali je odbijena lopta došla do napadača Totenhema koji iz drugog pokušaja loptu šalje u mrežu.

U drugom produžetku Danci su se pokušavali vratiti u igru. Prebacili su loptu na polovinu Engleske. Dosta su kružili i kombinovali oko kaznenog prostora. U 114. minuti Brejtvajt je opasno šutirao, lopta je otišla u korner. Ipak, do kraja nije bilo promjena pa su Englezi otišli do svog prvog finala Evropskog prvenstva u historiji.

Finalni susret igrat će se 11. jula, također na stadionu ”Vembli”. Drugi finalista je Italija koja je boljim izvođenjem penala pobijedila Španiju.

Engleska – Danska 2:1 (Kjer 39'ag, Kejn 104’ – Damsgard 30’)

Tok meča:

Kraj susreta, Englska je u finalu Eura.

115’ – Odlično se brane Englezi, Danci bez pravih prilika. Pokušaj Brajtvajta sa distance neutrališe Pikford.

Kraj prvog produžetka, spektakularna atmosfera na Vembliju. Još 15 minuta Engleze dijeli od finala.

104’ – GOOOOL! Kejn za vođstvo Engleske 2:1. As Totenhema nije matirao Šmajhela iz penala, ali je to učinio iz odbitka.

102’ – penal za Engleze! Mele je napravio prekršaj za najstrožu kaznu.

94’ – Šmajhel brani udarac Kejna. Malo pravih prilika za napadača Engleske večeras, ova je bila najbolja. Put iskosa sa desne strane, Šmajhel sjajno brani.

91’ – Počeo je prvi produžetak!!!

Nije bilo promjene rezultata i igraće se produžeci.

90+6’ – Velika drama u finišu. Griliš je uspio da nađe Kejna, ali njegov udarac blokira Kjer.

90’ – Igraće se još šest minuta na Vembliju. Toliko je arbitar Makele produžio utakmicu.

88’ – I peta promjena u reprezentaciji Danske. Dilejni je ustupio mjesto Jensenu.

80’ – pokušaj Filipsa iz ogromne udaljenosti, ali ostaje 1:1. Sve smo bliže produžecima.

79’ – prinuda izmjena kod Danaca. Andersen je ušao umjesto Kristensena.

69’ – Reaguje i Sautgejt. Izlazi Saka, šansu dobija Griliš.

67’ – Trostruka promjena u taboru Danske. Izašli su Striger, Damsgard i Dolberg, a ušli Vas, Poulsen i Norgard.

58’ – Dolbergov pokušaj. Šutirao je sa 16 metara, ali pravo u Pikforda.

55’ – Šmajhel čuva Dance. Sjajna reakcija golmana Lestera nakon šuta njegovog nekadašnjeg klupskog druga Megvajera.

46’ – Nastavlja se meč na ”Vembliju”!!!

Poluvrijeme – Početak meča nije bio obećavajući, ali u posljednjih 15-tak minuta prvog dijela vidjeli smo dosta uzbuđenja. Majstorija Damsgarda, a potom autogol Kjera.

39’ – GOL!!! Engleska je izjednačila, autogol Simona Kjera. Kejn je proigrao Saku, koji je pokušao da asistira Sterlingu, ali je štoper Danske postigao autogol.

https://www.youtube.com/watch?v=isodSI6DZLI

30’ – GOOOOLLL!!! Majstorija Damsgarda. Danska zvijezda u usponu pogodila je direktno iz slobodnjaka. Pikford je bio nemoćan, samo nekoliko minuta nakon što je srušio rekord Gordona Benksa.

25’ – Lukavo je gađao Damsgard, ali lopta ponovo završava pored stative.

23’ – Sredina prvog poluvremena, nema većih uzbuđenja.

15’ – Greška Pikforda, Damsgard mu je presjekao pas, a onda uposlio Brajtvajta koji šutira pored desne stative.

13’ – inicijativa Engleza u uvodnom dijelu, a prvi pokušaj u okvir gola imali su preko Sterlinga. Njegov udarac bio je isuviše mlak, pa je Šmajhel imao rutinski posao.

1’ – Počeo je drugi polufinalni meč na ”Vembliju”!!!

Engleska reperezentacija na domaćem ”Vembliju” dočekuje najveću senzaciju Dansku i ukoliko trijumfuje ostvariće najveći uspjeh na prvenstvima starog kontinenta, dok ”dinamiti” priželjkuju uspjeh iz 1992. godine kada su osvojili titulu.

”Gordi albion” je posljednji put igrao u polufinalu 1996. godine kada je neslavno poražen od Njemačke u penal seriji i upravo je bio tragičar današnji selektor Garet Sautgejt.

Danas Sautgejt nakon četvrtine vijeka može da se iskupi nakon što su njegovi izabranici u dosadašnjem djelu takmičenja prošli bez primljenog gola uz po tri pogotka Harija Kejna i Rahima Sterlinga.

S druge strane, ”dinamiti” su priredili pravo čudo nakon što su doživjeli šok u prvom kolu kada je Eriksen doživio srčani udar na terenu, da bi nakon toga doživjeli dva poraza i protiv Rusije u posljednjem kolu grupne faze najavili najveću senzaciju.

Poznati su i sastavi večerašnjih rivala.

Kao što je i najavljeno Garet Sautgejt je umjesto Džejdona Sanča u prvu postavu uvrstio Bukaja Saku.

Postave:

Engleska: Pikford – Voker, Stouns, Megvajer, Šo – Filips, Rajs – Saka, Maunt, Sterling – Kejn.

Danska: Šmajhel – Vestegard, Kjer, Kristensen – Mele, Dilejni, Hojbjerg, Striger – Damsagrd, Dolberg, Brajtvajt.

Foto: Printscreen/Rezultati.com

Glavni arbitar drugog polufinalnog susreta na ”Vembliju” je Holanđanin Dani Makeli.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve